Umjesto branitelja zaposlili ljude s vezom

9.8.2011.
8:46
VOYO logo

Prema dokumentima koje posjeduje Večernji list, HAC-ovo je povjerenstvo za zapošljavanje na postaji Vrgorac, na autocesti Split - Ploče, rangiralo kandidate po bodovima (osobni status i obiteljski status) i po redoslijedu prvenstva (hrvatski branitelji). Prvih deset na toj listi, koji su trebali dobiti posao, hrvatski su vojni invalidi, hrvatski branitelji ili djeca poginulih hrvatskih branitelja. Prema Zakonu o pravima hrvatskih braniteljima, oni su imali prvenstvo pri zapošljavanju u HAC-u, kao i u drugim državnim institucijama i tvrtkama.

No, uprava HAC-a, kojoj je predsjednik Stjepko Boban, ne poštuje taj redoslijed, nego na naplatnim kućicama u Vrgorcu zapošljava ljude koji su na toj listi bili od 15. do 76. mjesta. Usto, jedna je osoba zaposlena na to radno mjesto a da se uopće nije javila na natječaj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od deset kandidata koje je izabralo povjerenstvo, koje se pri tome držalo zakona, samo je jedan zaposlen, ali on ima čak 63 godine. Od onih koji su zaposleni, troje ima status po Zakonu o pravima branitelja, dok ostalih sedam nema. Ugovore o radu novi su blagajnici potpisali tek 1. kolovoza, iako je poddionicu Ravča - Vrgorac premijerka Jadranka Kosor svečano u promet pustila još 30. lipnja.

Veza za posao bio je i Luka Bebić?

Prvi na listi povjerenstva bio je Matko Čuže iz Metkovića - nezaposleni hrvatski ratni vojni invalid. Čuže kaže da nije dobio obavijest iz HAC-a o tome da nije dobio posao, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da se ipak u malim mjestima poput Metkovića sve zna, tko je dobio posao i tko im je bio veza. Za dvojicu svojih sugrađana koji su dobili posao, a na listi su bili ispod njega, kaže da se sami hvale da im je veza bio predsjednik Hrvatskog sabora, Metkovac Luka Bebić.

U HAC-u tvrde da su na naplatnoj postaji Vrgorac na radno mjesto blagajnika zaposlili 10 novih radnika temeljem jedne jedinstvene odluke o izboru kandidata. Svi zaposleni radnici ispunjavaju uvjete iz natječaja sa statusom nezaposlene osobe, tvrde u HAC-u i dodaju da pet novih zaposlenih sa statusom branitelja. Ako je to i točno, pitanje je zašto i ostalih pet nije sa statusom branitelja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201108010228006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo