HDZ TVRDI DA IMA NOVI GOSPODARSKI PROGRAM: / 'Imamo spreman cijeli set mjera za pokretanje ekonomije'

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midzor

HDZ radi na novom gospodarskom programu i tražit će od svojih budućih partnera da se isključivo taj dokument provodi u slučaju da ponovno dođu na vlast.

18.7.2016.
8:17
PIXSELL, Slavko Midzor
VOYO logo

Bude li HDZ ima priliku ponovno sastavljati Vladu, tražit će od svojih partnera da se provodi isključivo njihov gospodarski program. Riječ je o programu napravljenom na podlozi već izrađene studije njemačkog Ifo instituta koji trenutačno ažurira potpredsjednica stranke Ivana Maletić, piše Jutarnji list.

Poticaji za izvoz

HDZ bi, prema tom programu, malim i srednjim poduzetnicima pomogao kroz dostupne izvore financiranja preko HBOR-a, ali i fondova Europske unije. Žele poticati izvoz jačanjem mjera za otvaranje međunarodnih tržišta te snižavanjem cijena inputa i njihovom većom dostupnošću. Poljoprivrednicima žele pomoći aktiviranjem poljoprivrednih zemljišta, poticanjem domaće proizvodnje i navodnjavanjem površina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK /

HDZ-a! Dobio je pet tisuća glasova više od Karamarka

Image
PLENKOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK /

HDZ-a! Dobio je pet tisuća glasova više od Karamarka

"Želimo reindustrijalizirati zemlju i poticati važne industrije, poput prehrambene, drvne, farmaceutske, metalurške. Dugoročno, kroz sustav obrazovanja želimo stvoriti i pretpostavke za jači razvoj ICT-a, a kratkoročno odmah pomoći i poreznim mjerama. Plan je da se domaće tvrtke što bolje povežu sa zajedničkim tržištem Europske unije", kažu u HDZ-u dodajući kako žele potaknuti ekonomiju tako da riješe probleme dugogodišnje neravnoteže.

Obrazovnu politiku povezati s tržištem rada i smanjiti poreze

HDZ želi nastaviti i Kurikularnu reformu te povezati obrazovnu politiku s tržištem rada. Mlade će tako poticati na stažiranje tijekom školovanja kako bi se kasnije brže zaposlili. "Osmislit ćemo cijeli set mjera da se mogu usavršavati dok se školuju na način da ćemo poticati poslodavce da ih primaju na staž i potom zaposle. Sada je situacija takva da imamo pregršt mjera aktivne politike zapošljavanja u kojima se nitko ne snalazi. Želimo to pojednostaviti, učiniti ih bliskijim korisnicima da odgovore na potrebe, a ne da se kreiraju samo administrativno", kažu u HDZ-u ističući kako žele veće zapošljavanje u privatnom, a ne državnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usmjerit će se i na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako više ne bi bili prepreka investicijama i projektima. Također planiraju neiskorištenu imovinu staviti u funkciju, ali i smanjiti namete i porezno rasteretiti obrtnike, poljoprivrednike i poduzetnike. "Zagrebat" će i u mirovinski sustav na način da se omogući vraćanje mlađih umirovljenika na tržište rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo