Kakve su ovo sad mućke? / Umirovljeni HDZ-ov lisac opet kroji sudbinu Hrvatske? Čini se da će proći njegova reforma Sabora, evo što to znači

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U polušali tu je opciju najavio i premijer Andrej Plenković

24.2.2023.
10:31
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zadnje informacije iz HDZ-a govore da još nije odlučeno po kojem modelu će se izmijeniti Zakon o izbornim jedinicama, ali sve više šansi ima prijedlog Vladimira Šeksa da se broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 151 poveća na 160, piše u petak Jutarnji list.

Image
MA NEMOGUĆE /

Sramotne scene na Markovu trgu, zar vas za ovo plaćamo? Daliji pukao film, uputila žestoku poruku: 'Barem jednom to napravite'

Image
MA NEMOGUĆE /

Sramotne scene na Markovu trgu, zar vas za ovo plaćamo? Daliji pukao film, uputila žestoku poruku: 'Barem jednom to napravite'

U polušali tu je opciju najavio i premijer Andrej Plenković. Na otvorenju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku na govornicu je izašao HDZ-ov zastupnik Goran Ivanović i kazao da ima tremu jer u Saboru govori pred puno manje zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo sam doživio kao poruku da, kada budemo radili novi Zakon o izbornim jedinicama, povećamo broj zastupnika da se možete obraćati većem auditoriju", znakovito je na to odreagirao premijer.

Premijer sklon korekciji?

Ta se reakcija poklopila s informacijama iz HDZ-a po kojima je premijer sklon korekciji broja mandata koji se biraju u pojedinim jedinicama, s time da se poveća ukupni broj zastupnika, dok se Ministarstvo pravosuđa i uprave bliži prekrajanju granica izbornih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Vladimir Šeks i Ivo Sanader

Ustav kaže da Sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika, a da se njihov broj, uvjeti i postupak izbora uređuju zakonom. Po Zakonu o izbornim jedinicama po 14 zastupnika bira se u svakoj od 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, još tri zastupnika biraju se u XI. izbornoj jedinici koja obuhvaća dijasporu, a osam zastupnika u XII. izbornoj jedinici, iz koje se regrutiraju predstavnici nacionalnih manjina.

Ustavni sud je s 1. listopadom ukinuo Zakon o izbornim jedinicama jer su prevelika odstupanja u broju birača između 10 jedinica raspoređenih po Hrvatskoj, što je dovelo do velikih razlika u vrijednosti glasa birača. Plenković, tvrde HDZ-ovci i njihovi koalicijski partneri, od početka ima stav da se treba minimalno intervenirati u postojeći Zakon, tek toliko da se ukloni neustavnost, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo