PREDIZbORNI DOGOVORI / Ultimatum SDP-a dosadašnjem partneru: 'Ponuda HNS-u bit će na stolu još neko vrijeme'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ako se HNS-ovci uskoro ne izjasne, SDP će potpisati koaliciju samo sa HSS-om i HSU-om

16.5.2017.
12:17
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednici HNS-a i SDP-a Ivan Vrdoljak i Davor Bernardić naći će se, vjerojatno, do kraja ovoga tjedna i razgovarati o mogućnosti suradnje na budućim parlamentarnim izborima s obzirom da se očekuje da se oni održe najkasnije na jesen jer HDZ vjerojatno nema većinu za izbor nova četiri ministra, piše Novi list.

Odnosi SDP-a i HNS-a su loši u posljednje vrijeme zbog čega stranke moraju razgovarati, a tako je zaključilo i Predsjedništvo SDP-a sinoć u Krapini, na kojem je Bernardić izvijestio o dosadašnjim pregovorima s HSS-om i HSU-om. Ako bi SDP, HSS i HSU išli u predizbornu koaliciju, tada bi HSS dobio čak i više ulaznih mjesta na zajedničkim listama nego se dosad licitralo, dok bi HSU imao isti broj zastupnika kao i sada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP mora donijeti odluku želi li u savezu imati i HNS te IDS. Neki u stranci misle da bi bilo bolje da SDP ide samostalno u uizbornu utrku, kao i HNS i IDS kao drugi lijevo-centristički blok. Oni se pritom pozivaju na 2007. godinu kad je ljevica i lijevi centar upravo na taj način osvojili velik broj mandata i bili u prilici formirati vlast, te misle da je matematika na strani takve taktike.

“Ponuda HNS-u bit će na stolu još neko vrijeme, ali ne još dugo. Nitko ih neće tjerati u savez, niti zivkati. Ako misle da je njima bolje sa Šišljagićem ili Bajsom, neka slobodno izvole, ali teško da bi im IDS to podržao. SDP je spreman nastaviti suradnju, ali činjenica je da su odnosi već neko vrijeme zahlađeni. Prema tome, sad je korak na HNS-u”, rekao je za Novi list nakon jučerašnje sjednice jedan član Predsjedništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNS-u smatraju da mogu ponoviti uspjeh od oko 140.000 preferencijalnih glasova s izbora 2016. godine, a to bi im, smatraju, donijelo gotovo isti broj mandata koji imaju i sada, no ipak će se Vrdoljak i Bernardić sresti jer, naravno, postoje i oni koji misle da sinergija zajedničkog nastupa cijele oporbe ipak ima najviše šanse protiv snažnog Plenkovićevog HDZ-a.

Ovih dana slijedi međusobno ispipavanje terena jer se Ivan Vrdoljak želi nametnuti kao lider oporbe, pa ritom računa na činjenicu da je njegov HNS na terenu vrlo dobro organiziran, no njegova stranka ima uobičajeno slabašan rejting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ide u prilog SDP-u koji nosi brend velike stranke koja može okupljati. Ako se HNS-ovci uskoro ne izjasne, SDP će potpisati koaliciju samo sa HSS-om i HSU-om i nekim manjim strankama na platformi Dobrog društva, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo