za djecu i mlade sa sindromom Down / Uljepšajmo njihov svijet: ne propustite Vannin dobrotvorni koncert 21. ožujka u Lisinskom!

Image

Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je razvoju sustava rane intervencije i Udruzi za sindrom Down – Zagreb koja djeluje gotovo 20 godina

3.3.2017.
8:20
VOYO logo

Uljepšajmo njihov svijet dobrotvorna je akcija prikupljanja novčanih sredstava za unaprjeđenje programa rane intervencije i stručne pomoći za psiho-fizički razvoj djece i mladih sa sindromom Down. Sredstva akcije namijenjena su Udruzi za sindrom Down – Zagreb, a koristit će se za angažman i edukaciju terapeuta  specijaliziranih za rad s djecom i mladima sa sindromom Down. Dobrotvornu akciju „Uljepšajmo njihov svijet“ pokrenuli su Rotary klub Zagreb Gradec i Adria Media Zagreb, a ovogodišnju akciju podržala je i Ivana Vrdoljak Vanna koja će, u pratnji orkestra i drugih glazbenika, 21. ožujka. 2017. u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, održati dobrotvorni koncert. Sav prihod od prodaje ulaznica namijenjen je razvoju sustava rane intervencije i Udruzi za sindrom Down – Zagreb koja djeluje gotovo 20 godina i u to vrijeme je kroz nju prošlo 200 obitelji od kojih je čak 130 aktivnih članova. 

Kod djece sa sindromom Down izuzetno je važna rana intervencija jer dijete u prvoj godini života čini ogromne korake u svom napretku; od nemoćne bebe postaje dijete koje je u većoj ili manjoj mjeri pokretno i može komunicirati s okolinom. To je ujedno i doba najintenzivnijeg razvoja njihovog mozga. Što ranije se krene s rehabilitacijom, to su veće šanse za njihov kvalitetniji razvoj i bolji rezultati. Bez adekvatne rehabilitacije, dijete sa sindromom Down bi, u skladu s svojim mogućnostima, pronašlo načine da izvede pojedine pokrete, no zbog postojećih problema, ti pokreti bi bili krivi. Stvara se „loša shema pokreta“ koja se pamti u djetetovom mozgu i kontinuirano se ponavlja. Iznimno je važno djeci sa sindromom Down osigurati dostupnost terapeuta koji će s njima raditi u pravilnim intervalima i to tijekom prvih godina njihovog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobama s DS-om prijeti veći rizik od urođenih bolesti ili kasnije pojave nekih bolesti. Bez obzira postoji li neko dodatno oboljenje ili poremećaj, djeca s DS-om trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite dodatne tretmane (defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija) te posebne metode učenja. Ključnu ulogu u procesu njihovog odrastanja imaju fizioterapeuti, rehabilitatori, radni terapeuti i logopedi koji s njima intenzivno rade i koji im olakšavaju integraciju u obrazovni sustav u koji su sva djeca uključena. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2016., u RH ima oko 1600 osoba sa sindromom Down. Najveći postotak, njih 27 posto, odnosno 433 osobe, živi u Zagrebu i na području Zagrebačke županije. Djeci s teškoćama u nastavi u Zagrebu, uključujući i djecu sa DS-om, pomaže tek 400 asistenata, što nije dovoljno kako bi se djeci na adekvatan način pružila sva potrebna pomoć i uključilo ih se u obrazovni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljanjem sredstava za edukaciju terapeuta za rad s djecom s DS-om, pokretači dobrotvorne akcije „Uljepšajmo njihov svijet“ žele osigurati preduvjete za organiziranu ranu intervenciju i kontinuiranu pripremu djece s DS-om za školu, doprinijeti u povećanju broja pomoćnika u nastavi kako bi se djeci s DS-om i njihovim obiteljima osigurala kontinuirana potpora tijekom školovanja, edukacija i stručna potpora.

U RH još uvijek nema dovoljno usluga rane intervencije, a to uključuje i zagrebačko područje. Dugo se čeka na bilo koji oblik rehabilitacijskog postupka, a neke usluge većina djece nikad ni ne dobiju. Kroz projekt „Uljepšajmo njihov svijet“ omogućilo bi se da kod djece s DS-om od prvih mjeseci života potiču motorički, psihofizički i intelektualni razvoj kako bi što manje kasnili u odnosu na skalu razvoja djeteta uredna razvoja i kako bi mogla čim bolje napredovati te kako bi se mogla kada dođe vrijeme za integraciju u vrtiće i škole bolje uključiti i pratiti programe. 

Udruga za sindrom Down - Zagreb

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga potiče osiguranje vodeće uloge u svim područjima koja se odnose na život, rad i medicinsku skrb osoba sa sindromom Down, potiče stvaranje okružja u kojem će svi ljudi prepoznati i prihvatiti njihovu vrijednost i dignitet, potiče stvaranje principa da svaka osoba sa sindromom Down ima pravo dobiti kompletnu zdravstvenu njegu i obrazovanje koje zahtijeva njeno stanje, a kako bi ta osoba razvila sve svoje najbolje mogućnosti.

Cilj i misija Udruge je poticanje punog uključivanja osoba sa sindromom Down u sve segmente života zajednice. Udruga osobama s DS-om pruža tretmane prilagođene njihovoj dobi i uzrastu. Putem senzomotornih vježbi provodi ranu intervenciju tek rođene djece, dok je vrtićka i predškolska dob obuhvaćena individualnim defektološkim i logopedskim tretmanom. Školarci imaju poseban program individualno edukacijsko – rehabilitacijski i logopedski tretman koji je individualiziran i prilagođen svakom djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga provodi i svakodnevne radionice za odrasle osobe, podupire neformalno obrazovanje koje je jedan od načina rehabilitacija djece te provodi likovne, glazbene i glazbeno-kazališne radionice, radionice za male, sportsko-rekreativne radionice i dr. Osim osobama s DS-om, Udruga također provodi i savjetovanja za roditelje. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo