mile budak / Ulica osuđenog zločinca u tri grada! Za Danas.hr sve komentirali čelnici, ali i povjesničar

Image
Foto: Danas.hr

Gradonačelnica kaže da nije u njenoj nadležnosti promjena imena ulica i trgova, pa tako ni promjena imena ulice koja nosi naziv ustaškog doglavnika, no poručuje da će se procedura ipak pokrenuti te da će pritom slušati "želja i volja građana"

4.1.2023.
18:00
Danas.hr
VOYO logo

Pleternica, poznata po Trgu bećarca, Muzeju bećarca, Interpretacijskom centru u središtu grada, raznim rančevima i salašima, ali i po osuđenom ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata Mili Budaku.

Nakon što je Slavonski Brod nedavno promijenio naziv Ulice Mile Budaka u Ulicu 108. brigade u prvom dijelu te u drugom dijelu u Ulicu generala Petra Stipetića, uz Sisak i Pag Pleternica je ostala hrvatski gradić koja i dalje ima naziv ulice Mili Budaku. Radi se o 350 metara dugačkoj ulici koja ima 39 stambenih objekata, šest gospodarskih subjekata i jednu udrugu. U ulici Mile Budaka u Pleternici živi oko 150 Pleterničanki i Pleterničana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Književnik Mile Budak, po uspostavi Nezavisne države Hrvatske postaje doglavnik, no kako nam objašnjava povjesničar Hrvoje Klasić, Budak kao drugi čovjek NDH-a "kao visokopozicionirani ustaša bit će jedan od potpisnika rasnih zakona, koji će kao posljedicu imati genocid nad Srbima, Židovima, Romima, ali i represiju prema svima onima koji se nisu slagali s ustaškim režimom".

Image
član ustaškog pokreta /

Promijenjeno je ime ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu: Osam vijećnika HDZ-a i HSP-a bilo je suzdržano

Image
član ustaškog pokreta /

Promijenjeno je ime ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu: Osam vijećnika HDZ-a i HSP-a bilo je suzdržano

Klasić tvrdi kako takva osoba ne zaslužuje imati ulicu, nebitno gdje se ona nalazila, no kako su hrvatske ulice uopće dobile naziv Mile Budak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se vratiti u 1990-te godine, kada kreće obračun s prethodnim socijalističkim razdobljem i kada je sve što se događalo od 1945. godine bilo negativno. Prema takvom stavu, svi koji su bili protiv takvog mišljenja postali su, na neki način, pozitivci jer je sve što je imalo predznak jugoslavensko, komunističko, partizansko, postalo je nepoželjno. Svi, koji su se borili protiv takvog (jugoslavenskog op.a) stava, a to su bile i ustaše, oni postaju 'pozitivci'. Budak je jedan samo u nizu ljudi koji su obnašali visoke funkcije u NDH-a ili su bili simpatizeri ustaškog pokreta i 1990-tih godina dobivamo čitav niz ulica", objašnjava Klasić.

HDZ-ova gradonačelnica Pleternice, Marija Šarić, kazala nam je kako gradonačelnik nije osoba koja je ovlaštena mijenjati naziv ulice, no tvrdi da se planira "u dogledno vrijeme pokrenuti zakonom propisana procedura glede naziva ove ulice". Dodaje da u toj proceduri "ima namjeru slušati želju i volju građana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje, srami li s činjenice da u njenom gradu postoji ulica osuđenog ratnog zločinca, gradonačelnica Šarić nije htjela odgovoriti.

Također, aktualna županica Antonija Jozić, koja je i obnašala dužnost gradonačelnice Pleternice, nije htjela ništa komentirati, unatoč našim pozivima, SMS-ovima i upitima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živimo u višestranačkoj parlamentarnoj demokraciji i zadnjih 30 godina u Pleternici sve odluke donosi politička opcija koja osvoji povjerenje građana Pleternice. Kada govorimo o Pleternici, govorimo o HDZ-u. Između ostaloga, odluke o nazivu svih ulica je donio HDZ i kada oni odluče promijeniti naziv neke ulice, oni će to i učiniti. Ne treba im ničije mišljenje, niti bilo čija pomoć. Kao što im ne treba niti za bilo što drugo", kazao nam je oporbeni nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću grada Pleternice Hrvoje Galić.

Potom je dodao: "Složio bih se sa svakim prijedlogom koji bi uključio neke od naših zaslužnih sugrađana – Msgr. Petrak, Dragić, Drinovac, Habek… Nikada na zidu nisam držao Pavelićeve, Titine, pa niti Tuđmanove slike, niti pripadam klubu njihovih obožavatelja. Temelji ovoj državi nisu udareni niti 1941. godine niti 1945. Temelje smo mi postavili 1991. godine i na njoj je nastala današnja država. Ona je točno onakva kakvom smo je mi stvorili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da su HDZ-ovi vijećnici bili suzdržani kada se nedavno mijenjao naziv Ulice Mile Budaka u Slavonskom Brodu.

"Nadam se da će Pleterničani i građani, a prije svega oni koji donose odluke o proglašavanju ulica, shvatiti da Mile Budak nije osoba koja treba imati ulicu u Pleternici, postoji čitav niz osoba iz hrvatske povijesti koji bi mogli imati ulicu, ali Mile Budak to nije. Mile Budak nema nikakve veze s Pleternicom, ali i da ima, pored svega onoga što je učinio on ne treba imati ulicu. To je necivilizacijski čin", govori povjesničar Klasić i zaključuje kako je period NDH, period u kojem je Budak odigrao jednu od važnijih uloga u "jednoj od najmračnijih epizoda hrvatske povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo