Ulaskom u EU živjet ćemo lošije

10.4.2011.
21:18
VOYO logo

Pregovori s Europskom unijom u završnoj su fazi, a građane ta tema itekako zanima jer se tiče i njihovog svakodnevnog života. Posljednje istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos plus na uzorku od 600 ispitanika pokazuje sumnje građana u kvalitetan život s punopravnim članstvom u EU. Tako njih 32.9 posto misli kako ćemo živjeti lošije nego sada. Da ćemo živjeti podjednakom kvalitetom kao sada smatra 29,9 posto. Svega 28,6 posto građana misli da ćemo živjeti bolje. 8,6 posto izjasnilo se da ne zna kako će na biti.

Mladi imaju više vjere u Uniju. Oni do 30 godina u najvećem postotku (34 posto) smatraju kako ćemo u Uniji živjeti bolje, ali zato generacija od 45 do 60 godina, njih 41 posto, misli kako će nam biti lošije kada budemo punopravni član europske obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvaliteta raspoloženja prema Europi ima veze i s obrazovnom strukturom ispitanika: građani s osnovnom školom - njih 43 posto misli kako će nam biti lošije, a oni s fakultetom- njih 47 posto misli kako se ništa neće promijeniti.

33 posto Dalmatinaca smatra kako će nam biti bolje, a 41 posto građana sjeverne Hrvatske smatra kako će nam biti lošije. HDZ-ovci – njih 40 posto misli da članstvo u Uniji znači i bolji život. SDP-ovci su puno skeptičniji, njih svega 22 posto vjeruje u boljki život u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ne završe pregovori, većina je za izbore

Vjeru Vlade da će pregovori biti završeni u lipnju građani, prema rezultatima istraživanja, ne dijele! Njih čak 69 posto u to ne vjeruje, a svega ih 24 posto misli da će biti tako.

Ako se u lipnju ne zaključe pregovori, 47,7 posto birača želi da se raspišu izbori, dok ih 40,7 posto smatra kako pregovore treba nastaviti do jeseni i onda ići na izbore. 64 posto birača HDZ-ovi misli da u tom slučaju treba čekati jesen, a 67 posto birača SDP-a želi izbora odmah ako se pregovori ne zaključe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivicu za neuspjeh u završetku pregovora u lipnju većina birača, njih 56 posto, adresira na Vladu i premijerku Kosor. Da je netko drugi kriv smatra svega 8,8 posto građana, a njih tek 3,9 posto krivicu dijeli podjednako na sve političare.

Ako u lipnju dobijemo zeleno svijetlo to će biti veliki plus Vlade i premijerke. Zaslužnim bi je smatralo 34,3 posto građana, dok će 7,4 posto birača zasluge pripisati Europskoj uniji. Predsjednik Josipović bi za 5 posto građana biti zaslužan, baš kao što isti postotak zaslužnim ocjenjuje nekog drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104050727006 arti-201104030014006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo