Inspecijski postupak je u tijeku / Ukor i preseljenje u drugu školu: Kakve su sankcije za profesora i učenike Tehničke škole Čakovec?

Image
Foto: PIXSELL, arhiva

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pojasnilo je proceduru sankcioniranja nasilja u školi u Čakovcu

7.12.2018.
22:40
PIXSELL, arhiva
VOYO logo

U Iki kod Rijeke položen je kamen temeljac za gradnju mini studentskog kampusa, u sklopu Fakulteta za menadžment u ugostiteljstvu i turizmu. Radovi su vrijedni oko 15 milijuna kuna, a Ministarstvo znanosti ih sufinancira sa 7 milijuna. 

Ministrica Divjak upitana je i za slučaj profesora iz Čakovca, koji je pred kamerama RTL-a priznao da je istukao dvojicu učenika, a sad mu  prijeti otkaz, godinu dana prije umirovljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prosvjetna inspekcija je, koliko je meni poznato, danas u školi. Ja naravno moram čekati rezultate da bih mogla komentirati na način temeljeno na argumentima i na punoj informaciji", kazala je ministrica Divjak. 

>Pokret učitelja #ijasamfranjo: 'Učenik me naguravao i histerično vikao: 'Marš u p.m., jedi g..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspecijski postupak je u tijeku i rezultate istog ne možemo prejudicirati", odgovorili su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na pitanje kakva sudbina iščekuje profesora Tehničke škole Čakovec.

Pojasnili su zato postupak mjera koje će uslijediti kako za profesora, tako i za učenike. "Pedagoške mjere izriče škola, odnosno, školska tijela ili ravnatelj. Pitanja vezana uz rad djelatnika škole regulirana su Zakonom o radu i  pratećim propisima", kazali su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među pedagoškim mjerama zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja u osnovnoj školi su opomena, ukor, strogi ukor i preseljenje u drugu školu. Upravo su ovo mjere koje prijete učenicima, ako se pokaže da su se na neprimjeren način ponašali na satu.

"Pedagoške mjere opomene i ukora izriču se za tekuću školsku godinu. Mjera strogog ukora i preseljenje u drugu školu vrijedi do kraja osnovnog odgoja i obrazovanja dok su pedagoške mjere zbog povreda dužnosti, neispunjavanja obveza i nasilničkog ponašanja u srednjoj školi opomena, ukor, opomena pred isključenje i isključenje iz srednje škole", kažu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedagoške mjere opomene i ukora izriču se za tekuću školsku godinu, a izrečena mjera opomene pred isključenje vrijedi do kraja srednjeg obrazovanja.

"Učenik koji je isključen ima pravo polagati razredni ispit. Pedagošku mjeru opomene izriče razrednik, ukora razredno vijeće, strogog ukora izriče učiteljsko vijeće, a opomene pred isključenje izriče nastavničko vijeće", kažu iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O pedagoškoj mjeri preseljenja u drugu školu odlučuje ravnatelj na temelju obavijesti učiteljskog vijeća, a o pedagoškoj mjeri isključenja iz škole na temelju obavijesti nastavničkog vijeća.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo