bez objašnjenja / Etnografskom muzeju uskraćeno sufinanciranje programa za borbu protiv ksenofobije i rasizma

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Program je od strane ministarstva bio financiran dvije godine u nizu - 2016. godine s pet tisuća kuna, a 2017. s deset tisuća, no ove godine Hrvatsko muzejsko vijeće im je uskratilo tu mogućnost

20.3.2018.
8:53
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo kulture ukinulo je sufinanciranje programa Etnografskog muzeja posvećenog borbi protiv ksenofobije i rasizma.

Program je od strane ministarstva bio financiran dvije godine u nizu - 2016. godine s pet tisuća kuna, a 2017. s deset tisuća, no ove godine Hrvatsko muzejsko vijeće im je uskratilo tu mogućnost, vez nekih većih objašnjenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbili su i još jedan njihov zahtjev za sufinanciranje programa 'Muzej u zajednici-muzej za odgovorno društvo'. 

Ministarstvo kulture ove je godine od 1101 zahtjeva muzeja za financiranjem odobrilo 415 programa javnih potreba u kulturi u ukupnom iznosu od osam milijuna i 237.900 kuna, od čega je u kategoriji pedagoške djelatnosti za koju se EM natjecao s ta dva programa, izdvojilo 936.000 kuna za ukupno njih 96. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijenica Hrvatskog muzejskog vijeća MK posebno je iznerviralo voditeljicu muzejske edukacije Etnografskog muzeja Željku Jelavić. 

“U društveno-političkom kontekstu u kojemu živimo, u kojemu je izuzetno važno suzbijati predrasude i stereotipe spram drugih, i razvijati kritički odnos, ovo je indikativna poruka Ministarstva kulture, tim više što se radi o mizernim iznosima. Nije mi jasno po kojem kriteriju su tako odlučili, zašto nam nisu dali, a drugima jesu”, navodi Jelavić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program “Muzej protiv ksenofobije i rasizma” kojem je cilj upoznavanje drugih kultura i razvoj tolerancije, temelji se na zbirci izvaneuropskih kultura Etnografskog muzeja, čiji je jedan dio vezan uz putovanja naših istraživača braće Seljan s kraja 19. i početka 20. stoljeća u Africi i Južnoj Americi, ali i glazbenim radionicama, inspiriranima jednom od najstarijih zbirki Dragutina Lermana, piše Jutarnji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo