POVRATAK U STARO NORMALNO / 'Došao je i taj dan': Ukinute gotovo sve protuepidemijske mjere; Evo što se mijenja od petka u ponoć...

Image
Foto: Marko Dimić / PIXSELL

S obzirom na dugotrajno povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, Stožer je danas objavio da se ublažavaju ili ukidaju gotovo sve protuepidemijske mjere, izuzev dvije

7.4.2022.
19:00
Marko Dimić / PIXSELL
VOYO logo

"Došao je i taj dan!" Tim se riječima ministar zdravstva Vili Beroš obratio na konferenciji za novinare (nadajmo se posljednjoj) Nacionalnog stožera civilne zaštite objavivši praktički ukidanje gotovo svih mjera za suzbijanje epidemije covida-19. Samo proglašenje kraja epidemije covida-19 u Hrvatskoj ipak još nije na dnevnom redu.

S obzirom na dugotrajno povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, Stožer je danas objavio da se ublažavaju ili ukidaju gotovo sve protuepidemijske mjere, izuzev dvije. Odluka stupa na snagu sutra u ponoć, odnosno od subote, 9. travnja. Evo što se konkretno mijenja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD SUTRA U PONOĆ /

'Došao je i taj dan'; Ukidaju se epidemiološke mjere: 'Odluku temeljimo na četiri osnovna elementa'

Image
OD SUTRA U PONOĆ /

'Došao je i taj dan'; Ukidaju se epidemiološke mjere: 'Odluku temeljimo na četiri osnovna elementa'

Nošenje zaštitnih maski

Ukida se obveza nošenja zaštitnih maski posvuda gdje su one bile obvezne izuzev u dva slučaja. Nošenje zaštitnih maski i dalje će biti obvezno u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama te u domovima za starije osobe i osobe s invaliditetom. U vozilima javnog prijevoza, trgovinama i drugdje nošenje zaštitnih maski bit će prepušteno na savjest građanima, odnosno - kako je rekao šef Nacionalnog stožera Davor Božinović - njihovoj "individualnoj procjeni i odgovornosti".

Covid potvrde

Covid potvrde više neće biti potrebne, a na nacionalnoj razini mogu se koristiti u zdravstvu i sektoru socijalne skrbi, ali o tome će donijeti odluku zaduženi za te sektore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelazak granice

"Više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi", rekao je Božinović.

Državljani Europske unije za ulazak u Hrvatsku neće trebati covid potvrdu, dok će je državljani ostalih zemalja morati pokazati pri ulasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugostiteljski objekti

Podsjetimo da je od 18. ožujka omogućeno da ugostiteljski objekti rade do 2 sata u noći. Prije toga ograničenje je bilo do ponoći. Isto je i s javnim okupljanjima i manifestacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo