Ukinuli invalidninu teško bolesnoj djevojčici

'Nekoliko je puta operirana. Nema lijevi bubreg, a desni je oštećen, zbog čega ide na redovite kontrole. Odstranjeni su joj jajnici, a ima i srčanu manu.

15.11.2011.
18:38
VOYO logo

Roditelji šestogodišnje E. V. iz Starčevljana pored Bjelovara od Centra za socijalnu skrb prošlog su tjedna dobili rješenje kojim se njihovoj kćeri ukida pravo na osobnu invalidninu.

Svoju odluku Centar je obrazložio time što se djevojčica, u skladu sa svojom dobi, može sama odijevati, što može sama jesti te odlaziti na zahod. Ponovno vještačenje, ističu nije potrebno, jer smatraju da je njeno zdravstveno stanje "trajne naravi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu uzeli u obzir mišljenje liječnika?

Majka Dalia (38) i otac Dragoslav (48) kažu da će se žaliti na odluku Centra. Ističu da se stanje njihove kćeri od travnja 2006., kad je ostvarila pravo invalidninu, još pogoršalo.

Djevojčici je nakon rođenja dijagnosticiran Turnerov sindrom. Riječ je o bolesti koja se odnosi na manjak kromosoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona umjesto xx kromosoma što imaju djevojčice ima x0. Osim toga od 2006. je nekoliko puta operirana. Nema lijevi bubreg, a desni je oštećen, zbog čega ide na redovite kontrole u KBC Rebro. Odstranjeni su joj jajnici, a ima i srčanu manu. Pola života je provela po bolnicama. No to sve nije dovoljno komisiji koja u rješenju tvrdi, da je bitno što se sama može odijevati i jesti", ispričala je za 24sata ogorčena majka postavljajući putanje zašto komisija nije uvažila nalaze kirurga i endokrinologa, te ostalih liječnika od srpnja ove godine.

Šestogodišnjakinja je inače na terapiji hormonom rasta jer joj je bolest usporila rast. Ne pomogne li joj terapija, roditelji se boje da na jesen neće moći ni u školu. Djevojčica je visoka manje od metra i teži 15 kilograma, poput djeteta od tri ili četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo