UKIDA SE STUDIJ FILOZOFIJE NA HRVATSKIM STUDIJIMA: / 'Studentski zbor nije obaviješten, niti upitan za mišljenje...'

Image
14.3.2017.
13:39
VOYO logo

Iako je odluka privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a, kako piše portal Srednja.hr, bila da se upisne kvote samo prepolove, Rektorski kolegij odlučio je drugačije. Takav prijedlog Rektorskog kolegija u suprotnosti je s odlukom Znanstveno-nastavnog vijeća HS-a, koje je predvidjelo 15 upisnih mjesta za preddiplomski studij filozofije.

'Na temelju zaključka Rektorskog kolegija u užem sastavu da se neće pripremati novi studijski program Filozofije na Hrvatskim studijima, jer bi to bilo utrostručavanje takvog studija na Sveučilištu, te sukladno molbi pročelnika HS, Rektorski kolegij u užem sastavu predložio je prenamjenu 15 upisnih mjesta predviđenih za studij Filozofije u kvotu od 15 upisnih mjesta za pripadnike hrvatske dijaspore na studijima HS prema ostvarenim rezultatima kandidata u razredbenom postupku i njihovom izboru, kako stoji u jednom od dokumenata za pripremu sjednice Senata', stoji u obrazloženju Rektorskog kolegija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnik Odsjeka za filozofiju Hrvatskih studija, doc. dr. sc. Tomislav Janović, kazao je kako su u pitanju smanjivanja kvota za studij filozofije prevladali osobni razlozi ljudi koji se nalaze na vrhu Sveučilišta.

'Čak je i novi privremeni ZNV Hrvatskih studija bio za prepolovljenje upisnih kvota za studij filozofije, premda je na istoj sjednici jedan od članova Vijeća, a ujedno i prorektor Ante Čović predlagao kvotu 0, odnosno ukidanje. Tada je na ZNV-u odlučeno da će upisna kvota za studij filozofije u ak. god. 2017./2018. biti 15 studenata. Ovo što se sada dogodilo jest da se Rektorski kolegij, po prvi puta ikad, odlučio umiješati u odluku sastavnice o upisnim kvotama na studije', rekao je profesor Janović za portal Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Saznala sam za mišljenje rektorskog kolegija putem društvenih mreža. Studentski zbor nije obaviješten, niti pitan za mišljenje od strane rektorata. Jedino službeno mišljenje koje smo dali bilo je na ZNV-u o smanjenju kvote sa 30 na 15 mjesta. Ovakav način donošenja odluke nije u redu te ću od Studentskog zbora Sveučilišta tražiti da na Senatu ulože suspenzivni veto. Samostalno ga ne možemo uložiti jer je naš predstavnik na Senatu u međuvremenu diplomirao', rekla je Ivana Široki, predsjednica Studentskog zbora Hrvatskih studija.

Prema članku 25. Statuta Sveučilišta u Zagrebu studentski predstavnici imaju pravo uložiti suspenzivni veto s kojim se glasovanje o nekoj odluci odgađa do sljedeće rasprave po isteku roka od najmanje osam dana. U ponovnom odlučivanju donosi se odluka natpolovičnom većinom svih članova Senata, a sjednica Senada će biti održana sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo