UHLJEBI OTPORNI NA SVE REZOVE: / Ministrica Žalac u život vratila agenciju koja je zbog ušteda trebala biti ukinuta

Image
Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Nakon višegodišnjih priprema za spajanje agencija, ministrica Žalac od tog je poteza odustala.

21.3.2018.
10:00
Marko Prpic / PIXSELL
VOYO logo

Još u vrijeme Milanovićeve vlade, 10. rujna 2015., donesena je Uredba o pripajanju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) i Agencije za regionalni razvoj (ARR). Pet mjeseci kasnije, i HDZ-ov ministar, tada regionalnog razvoja i fondova EU-a, najavljivao je kako će spajanje agencija donijeti velike uštede. "Mnogo su veće koristi od ušteda upravo samo spajanje agencija, jer će se povećati kvaliteta rada”, rekao je 16. ožujka 2016. Tomislav Tolušić.

Opsežan rad na spajanju

Rad na spajajanju agencija dugo je trajao i to ne samo zbog hrvatske birokracije. Osim izmjene Statuta SAFU-a, izdavanja novih priručnika i ostalih internih dokumenata, trebalo je izmijeniti i sve međunarodne akte kako bi SAFU mogao preuzeti provedbu međunarodnih programa, a sve je trebala odobriti i Europska komisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da se gasi, agencija uzima nove poslove

U međuvremenu, umjesto SAFU-a poslove je postupno preuzeo ARR, Agencija za regionalni razvoj koja je počela provoditi i druge projekte prekogranične suradnje sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, a Jutarnji list ističe i kako je, nakon što je prošle godine donesen novi Zakon o regionalnom razvoju, ARR postao nositelj akreditacijskog postupka i zadužen za upis regionalnih koordinatora (županijske razvojne agencije).

Rizik povlačenja dostupnih sredstava EU-a

"Nadalje, ARR i SAFU su jačali kapacitete te je fizički nemoguće spojiti djelatnike na trenutačnim lokacijama. Spajanje poslova sa SAFU-om znatno bi otežalo i usporilo funkcioniranje sustava u cjelini uslijed prevelike akumulacije odgovornosti koje nisu srodne poslovima koje SAFU trenutačno provodi”, navode u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-A. To jačanje kapaciteta u prijevodu znači da je broj djelatnika u tim dvjema agencijama, u vremenu kada su se trebale spajati i racionalizirati poslovanje, narastao za više od 77 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu Gabrijele Žalac dodaju kako bi se spajanjem agencija ozbiljnije ugrozilo funkcioniranje sustava fondova EU-a, čime se riskira povlačenje dostupnih sredstava EU-a. U konačnici, nakon dvije i pol godine priprema za spajanje, Vlada je prije dva tjedna donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o pripajanju ovih dviju agencija iz 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo