palili pa pali / Uhićeni novi potencijalni piromani - donosimo analizu: o kome je riječ, koliko ih je i gdje, te kakve ih kazne očekuju?

Činjenica da su u društvu osumnjičenih bila dvojica dječaka iz Beograda potpalila je i drugu, nacionalističku vatru u Kistanju

22.8.2017.
19:00
VOYO logo

Jer požar dođe u trenu. Nekad iz nepažnje, nekad iz zločestoće, a nekad zbog bolesti. Ima ih koji bez dokaza tvrde - iz nacionalne netrpeljivosti. U posljednjem slučaju, tvrdnje im potpomažu dvojica državljana Srbije.

Od sedmorice mladića uhićenih zbog izazivanja požara kraj Kistanja, policija je osumnjičila dvojicu. Prvog zbog paljenja, a drugog jer je poticao na paljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uporabom upaljača zapalio suhu travu na otvorenom prostoru. Takav požar se nekoltrolirano proširio na prostor NP Krka... ugrozio kulturno dobro", kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

Činjenica da su u društvu osumnjičenih bila dvojica dječaka iz Beograda potpalila je i drugu, nacionalističku vatru u Kistanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije mjesec dana je vatrogasni zapovjednik uvatio čovjeka iz lokalne sredine, Srbin, nije normalan eno ga opet. Zato ja apeliram na državu da te piromane sankcionira. Dosta mi je te tolerancije", poručuje Roko Palić iz Kistanja.

Građanima srpske nacionalnosti nije se lako nositi s neutemeljenim optužbama, pogotovo u ratom pogođenom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam iz Beograda došao i odmah sam reagirao, uzeo kante i htio sudjelovati u gašenju požara", kaže Jovo.

"To je besmisleno, došao sam iz BG, odmah sam reagovo, tražio sam kofe, kante i trudio se da učestvujem u gašenju požara", dodaje Milorad-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za podmetanje požara propisana je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina - no, maloljetnicima se sudi ipak nešto blaže.

Ali, ni odrasli ne prolaze puno gore. Sudska praksa nije baš obeshrabrujuća - kazne su neobično male. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo da su u Slatini dobili rad za opće dobro i to kao vatrogasci koji su to podmetali, po mom mišljenju je to nedopustivo...", kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Muškarac je na Krku dobio samo godinu dana zatvora za podmetanje 23 požara. Sud je prema njemu bio blag zbog depresivnog poremećaja, ali nije potvrđeno da je piroman - jer to je ipak izuzetno rijetka bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nagon koji te osobe osjećaju koji veći dio vremena nemaju pod kontrolom. Ili će im to izazvati zadovoljstvo gledanja i širenja vatre (blic) osjećaj uzbuđenja u pozitivnom kontekstu za tu osobu", kaže Ante Silić, psihijatar bolnice Vrapče.

Zadarsko područje pogodila je serija požara a policija - zbog sumnje da su i oni podmetnuti - cijeli dan zaustavlja i pretražuje sva sumnjiva vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo