CURE NOVI DETALJI SLUČAJA IZ ZAMBIJE / Uhićeni Hrvat obolio od malarije: Pronašli su im jamce i čeka se da ih puste na slobodu?

Image
Foto: Foto: Mwebantu

Osmero hrvatskih državljana optuženi su za pokušaj trgovine djecom prema zambijskom Zakonu protiv trgovine ljudima koji je prošle godine dodatno pooštren

16.2.2023.
19:29
Foto: Mwebantu
VOYO logo

Hrvatski državljani koji su još jednom uhićeni u Zambiji pod optužbom da su pokušali trgovati djecom koju su posvojili u Kongu, bit će pušteni da se brane sa slobode. Jutarnji list piše da je svaki položio jamčevinu u izbosu od 1000 dolara, ali da moraju pronaći i 16 zambijskih državljana koji će jamčiti za njih.

Danas ih je pokušao posjetiti veleposlanik Republike Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak, ali zatvorske vlasti dozvolile su mu tek kraći susret s uhićenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ SU U PRITVORU /

Grlić Radman o Hrvatima u Zambiji: 'Ako bude potrebno osigurat ćemo im novac i hranu, no nisu tražili sredstva za jamčevinu'

Image
JOŠ SU U PRITVORU /

Grlić Radman o Hrvatima u Zambiji: 'Ako bude potrebno osigurat ćemo im novac i hranu, no nisu tražili sredstva za jamčevinu'

Trebaju im jamci iz 'renomiranih organizacija'

''Zambijske vlasti postrožile su primjenu pravila za posjete hrvatskim državljanima za sve osim njihovih odvjetnika branitelja'', kazali su u Ministarstvu vanjskih poslova.

Nova sutkinja u postupku prošli je utorak pustila svih osmero da se brane sa slobode uz nekoliko uvjeta - uplatu jamčevine od oko 1050 dolara po osobi, predaju putnih isprava Uredu za imigraciju te reguliranje privremenog boravišta u Zambiji do novog ročišta zakazanog za 1. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgleda da će morati pronaći i jamce koji, prema pisanju tamošnjih medija, moraju biti zaposlenici renomiranih organizacija, štogod to značilo.

Optužena i zapolsenica zambijske imigracijske službe

Uz njih osmero, sada je optužena i viša imigracijska službenica u zračnoj luci u Ndoli, Gloria Sondoyi Sakulenga. Nju se tereti da je 7. prosinca 2022. pokušala prodati četvero djece unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja. I ona se izjasnila da nije kriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona i osmero hrvatskih državljana optuženi su za pokušaj trgovine djecom prema zambijskom Zakonu protiv trgovine ljudima koji je prošle godine dodatno pooštren pa je za osobe koje trguju djecom s namjerom da ih iskorištavaju predviđena kazna zatvora od minimalno 30 godina do doživotne kazne zatvora. Nešto su blaže kazne za pokušaj trgovine djecom, što se Hrvatima stavlja na teret, a za to je predviđeno od 10 do 20 godina zatvora.

Hrvatski državljanin obolio od malarije

A, kako javlja 24sata, malarija se ponovno pojavila među hrvatskim državljanima koji su u zatvoru u Ndoli. Jedan od njih je obolio od malarije, dok ih je četvero ranije imalo istu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju 24sata pronašli su im jamce te se čeka da ih puste van.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo