Uhićen Tonči Majić i poslan na psihijatriju

Predsjednika udruge Dalmatinski komitet za ljudska prava država po drugi put ove godine šalje na psihijatrijsko vještačenje.

12.12.2011.
12:31
VOYO logo

Tonči Majić, predsjednik udruge Dalmatinski komitet za ljudska prava, uhićen je u ponedjeljak u Splitu i poslan na psihijatrijsko vještačenje!

Ovu informaciju sam je proslijedio pojedinim novinarima putem SMS-a. Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske, čiji su službenici proveli uhićenje, pozvala nas je da se obratimo Županijskom sudu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Točno je. Naloženo je da se dovede u psihijatrijsku bolnicu u Jankomiru kako bi se po nalogu Županijskog suda provelo psihijatrijsko vještačenje koje je zatražilo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu. On se zapravo odbija podvrgnuti vještačenju, pa je jedini način bio prisilno privođenje. A ono nije moguće bez njegovog pristanka", kaže nam Krešimir Devčić sa Županijskog suda.

Maksimalno ga mogu držati mjesec dana, no takvog zahtjeva još nema

Kaže da mu nisu poznate pojedinosti oko inkriminacije, kao ni razlozi podvrgavanja Majića psihijatrijskom vještačenju, no potvrdio je kako se radi o krimenu rezanja zastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon kaže da se ovakvo vještačenje može naložiti čim se pojavi sumnja u psihičko zdravlje okrivljenika, odnosno sumnja u smanjenu ubrojivost", kaže Devčić. Upitan je li upoznat s postojanjem sukoba između Majića i Bajića, Devčić odgovara: "U to ja ne želim ulaziti niti razmišljati na taj način."

Što se tiče zadržavanja Majića na psihijatriji kazao nam je sljedeće: "Njegovo zadržavanje bi bilo, po meni, besmisleno ako se ne želi podvrgnuti vještačenju. Načelno, po rješenju suda bi mogao biti zadržan mjesec dana, ali takvo rješenje zasad ne postoji", kazao je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz uskraćivanje prava, još i zalijepili biljeg optužbe za neuračunljivost

Županijski je sud, naime, psihijatrijsko vještačenje naložio još u svibnju, tri mjeseca nakon što je Majić poslao Mladenu Bajiću izrezanu hrvatsku zastavu, kakvu je slao i predsjedniku Ivi Josipoviću. Razlog ovakvom njegovom buntu je Majićev pravosudni spor, koji je u trenutku slanja zastava trajao punih 30 godina.

"U veljači ove godine poderanu zastavu poslao je i glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Potom je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo kazneni postupak protiv Majića jer zakon kaže da će biti kažnjen s tri mjeseca do tri godine zatvora 'tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju RH, njezinu zastavu, grb ili himnu, hrvatski narod ili etničke i nacionalne zajednice ili manjine koje žive u Republici Hrvatskoj'. Umjesto okončanja postupka za naknadu štete i hvale za dosadašnje inzistiranje na učinkovitijem radu pravosuđa, sud je odvratio sumnjom u Majićevu prisebnost, te mu uz uskraćivanje prava na pravični pravovremeni postupak u odštetnoj parnici još i zalijepio biljeg optužbe za neuračunljivost", odaslao je Dalmatinski komitet nakon što je u svibnju zatraženo vještačenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Torturom i psihijatrijom protiv govora o logoru Lora

Možda je slučajno i to da me šaljete psihijatru baš onaj tjedan kada sam, na poziv crnogorskog tužiteljstva, trebao u Podgorici predati dokumentaciju o masakru desetak Crnogoraca u Lori, a za što Bajićevo tužiteljstvo nema nikakvog interesaZbog vještačenja se pobunio i sam Majić obraćajući se nalogodavcu vještačenja sucu Županijskog suda u Zagrebu Marku Benčiću. Stvarni razlog svojim neprilikama vidi, kako se da iščitati iz pisma, ne u zastavi nego u zatvoru Lora.

"Nije li upadljiva podudarnost da tužiteljstvo ustraje na difamaciji, temeljem lažnih tvrdnji, upravo jednog od najdosljednijih kritičara njihova šefa Mladena Bajića, na kojega se već dvije godine dokumentirano ukazuje kao na osobu koja sprečava istrage i postupke za ratne zločine, a osobito u logoru Lora? Možda je slučajno i to da me šaljete psihijatru baš onaj tjedan kada sam, na poziv crnogorskog tužiteljstva, trebao u Podgorici predati dokumentaciju o masakru desetak Crnogoraca u Lori, a za što Bajićevo tužiteljstvo nema nikakvog interesa?", pisao je Majić Benčiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istom obraćanju Benčiću navodi i kako su rigidni komunistički režimi političke protivnike proglašavali ludima, dok je psihijatrija korištena kako bi ih se ponizilo i izoliralo od ostatka društva, diskreditiralo njihove ideje, te ih se slomilo fizički i mentalno. Kao takva, istaknuo je, smatra se oblikom torture. Na Majićevo privođenje i slanje na psihijatrijsko vještačenje otvorenim pismom reagirala je i Kuća ljudskin prava.

"Smatramo da Tonči Majić zaslužuje svako poštovanje i zaštitu zbog hrabrog progovaranja i aktivnog suprotstavljanja kršenjima ljudskih prava u Splitu tijekom devedesetih godina i dugogodišnjeg istraživanja ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Vojnom istražnom centru u Lori te zalaganja da se ti zločini procesuiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća ljudskih prava smatra kako je ovakvo ponašanje nadležnih institucija prema aktivistima i boracima za ljudska prava nedopustivo jer predstavlja ozbiljno narušavanje njihovih prava. Kuća ljudskih prava stoga, umjesto prigodnog priopćenja i čestitke povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (10.12.), građanima/kama Republike Hrvatske, medijima i nadležnim institucijama šalje otvoreno pismo protesta protiv apsurdnog i nedopustivog kršenja ljudskih prava aktivisti Tončiju Majiću", stoji u pismu kojeg potpisuje Sarnavka, predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo