ekodizajn paket / Ugrađeno kvarenje bit će zabranjeno! Evo što na to kažu kupci, ali i prodavači

Za hladnjake, televizore i slične uređaje proizvođači će morati osigurati rezervne dijelove do 10 godina od kupnje

4.10.2019.
16:20
VOYO logo

Za hladnjake, televizore i slične kućanske uređaje proizvođači će morati osigurati rezervne dijelove do 10 godina od kupnje. Novosti su to iz ekodizajn paketa koji je prihvatila Europska unija.

Europska komisija trebala bi izići s prijedlogom zakona kojim će ugrađeno kvarenje uređaja biti zabranjeno. Razgovarali smo s kupcima i prodavačima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po novi hladnjak obično svi krenu kada se stari pokvari. Iako zadatak djeluje jednostavno, treba znati izabrati. 

"Dvanest godina je prošlo, njemu je limitiran vijek trajan. Vjerojatno je termostat otišao. To se ne isplati popravljati, nego kupiti novi. A ne sad opet popravke pa za godinu dana opet isti poroblemi", govori Josip koji došao izabrati novi hladnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kvare se, znam iz iskustva jer mi se pokvario prvi, a evo sad nakon 12 godina moramo kupiti novi, a onaj je bio 22 godine star", dodaje njegova supruga Nedjeljka.

Zbog toga je eurozastupnica Biljana Borzan postavila pitanje o kvarenju uređaja baš nakon isteka jamstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uređaj nakon određenog broja sati rada ili okretaja ili se pokvari i to je nešto čemu svakako moramo doskočiti. Zbog nekog malog dijela koji bi možda koštao 100 ili 200 kuna nemate rezervnog dijela, ne možete popraviti uređaje i morate ga baciti u smeće i morate kupiti novi. To je nešto što je neprihvatljivo", govori za RTL Danas zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan

"Moramo ići korak dalje"

Traži i zabranu uređaja s ugrađenim kvarom na razini cijele Unije - takva je praksa već u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo ići korak dalje. Nisu dovoljne samo dobrovoljne mjere, moramo razmisliti o zakonskim mjerama kako bismo poboljšali situaciju, primjerice, da raspravljamo o trajanju proizvoda. I da možemo od poduzeća zatražiti informacije koliki je rok trajanja i koliko se može popravljati", dodaje Borzan. 

Istraživanja su pokazala da čak 77 posto građana preferira popravak, a ne kupnju novog uređaja. To bi značilo i oko 10.000 novih radnih mjesta, ali i bolji utjecaj na okoliš. Građani su spremni izdvojiti i više novca za uređaj s oznakom minimalnog trajanja - što bi povećalo njihovu prodaju za 55 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Praksa je takva da zakonska uređenja i danas postoje. Rezervni dijelovi se moraju omogućiti i za proizvode koji su stariji od garantnog roka. Svakako nam je u interesu da zakonska rješenja štite potrošača i trgovci će imati manje problema", govori direktor jednog trgovačkog lanca.  

Samo treba pričekati da Europska komisija iziđe s prijedlogom zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo