UGOSTITELJI BIJESNI ZBOG PREDIZBORNE NAVLAKUŠE: / 'Prije lokalnih zbora Obersnel nam je smanjio porez, a sada ga vraća na staro'

Image
21.11.2017.
16:37
VOYO logo

"Riječ je o porezu koji je smanjen uoči lokalnih izbora s obrazloženjem kako se time želi pomoći ugostiteljima kojima je država PDV povećala s 13 posto na 25 posto. Sada se pokazuje da se radilo o još jednoj predizbornoj navlakuši jer se nakon izbora sve vraća na staro unatoč tome što se iznos PDV-a nije promijenio", kazao je za Novi list predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić.

"Objašnjenje da ugostitelji nisu snizili cijene je cinično"

Razlog zbog kojeg gradski oci na čelu s Obersnelom žele vratiti stopu poreza na potrošnju s 1,5 na 3 posto navodno je u tome što ugostitelji u međuvremenu nisu smanjili cijene. Švorinić kaže da je takvo objašnjenje cinično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju nije se radilo o njihovu poreznom rasterećenju nego nadomjestku za povećan državni porez. Takav način vođenja gradske politike, osim što podcjenjuje naše sugrađane, smatram izrazito neodgovornim. O kakvoj poduzetničkoj klimi možemo govoriti u gradu u kojem se u istim okolnostima u pet mjeseci donose dvije dijametralno suprotne odluke o gradskim porezima", dodao je čelnik Liste za Rijeku.

On smatra da su riječki ugostitelji, što se tiče komunalnih davanja, najopterećeniji u Hrvatskoj, pa će u Gradskom vijeću tražiti značajno smanjenje gradskih poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGOSTITELJI SHVATILI KAKO IZIGRATI ZAKON I IZBJEĆI PLAĆANJE PDV-a: /

'Reklamiraju iste cijene, a izbjegavaju porez'

Image
UGOSTITELJI SHVATILI KAKO IZIGRATI ZAKON I IZBJEĆI PLAĆANJE PDV-a: /

'Reklamiraju iste cijene, a izbjegavaju porez'

Smanjili porez i izgubili 1,4 milijuna kuna

I nezavisni vijećnik Hrvoje Burić smatra da je gradonačelnik Obersnel obmanuo riječke ugostitelje.

"Jedini razlog smanjenja su bili lokalni izbori. Nažalost svi ugostitelji su prevareni i obmanuti od Vojka Obersnela s ciljem da se navedeni gospodin održi na vlasti. Danas, jedva nakon šest mjeseci od odluke predlaže se Gradskom vijeću vraćanje tri posto", kazao je Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi list piše kako je Odlukom o porezima Grada Rijeke, koju je Gradsko vijeće usvojilo 30. ožujka 2017., smanjena stopa poreza na potrošnju s 3 posto na 1,5 posto s primjenom od 1. svibnja 2017. godine. Do konca listopada prihod grada od tog poreza bio je manji za skoro 1,4 milijuna kunha u odnosu na 2016. godinu, pa je u prijedlogu proračuna za iduću godinu ponovno planiran iznos poreza na potrošnju po stopi od 3 posto. Taj se porez , inače, plaća na potrošnju alkoholnih pića (vinjak, rakiju i žestoka pića), prirodnih vina, specijalnih vina, piva i bezalkoholnih pića u ugostiteljskim objektima na području grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo