UGLEDNI AFP: / 'Hrvatska sezonu plaća rekordnom zarazom'; Citiraju i Božinovića: 'To je jedina opcija da ne dođe do potpunog lockdowna'

Image
Foto: Pixsell

'Jedina mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna je poštivanje mjera i odgovorno ponašanje, i ja se nadam da do lockdowna neće ni doći', citira AFP ministra Davora Božinovića

27.8.2020.
12:31
Pixsell
VOYO logo

Jedna od najuglednijih svjetskih novinskih agencija AFP objavila je tekst u kojem pišu o rekordnom broju zaraženih u Hrvatskoj, a u naslovu navode kako turizam uzima danak.

Napominju kako smo u srijedu imali rekordan broj zaraženih (358) te kako je riskantna turistička sezona donijela ponovi rast Covida-19 u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvih smo se mjeseci uspješno borili protiv pandemije te smo imali manje od 100 slučajeva dnevno nekoliko mjeseci i potom gotovo nije bilo novih slučajeva sredinom svibnja, piše AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadne zemlje uvode karantene za putnike iz RH

"No, novi slučajevi su se pojavili kada je Hrvatska otvorila granice turistima za ljetnu sezonu, s više od 200 slučajeva dnevno potkraj kolovoza te rekordnih 358 u srijedu.

Posljednjih dana zemlje poput Velike Britanije i Njemačke uvele su karantenu i druge mjere za putnike koji se vraćaju iz dijelova Hrvatske, dok je Italija identificirala turiste koji se vraćaju iz Hrvatske kao uzrok dijela novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u srijedu priopćila kako se još uvijek nada da će se s krizom boriti bez rigoroznih mjera. "Jedina mogućnost da ne dođe do potpunog lockdowna je poštivanje mjera i odgovorno ponašanje, i ja se nadam da do lockdowna neće ni doći", citira AFP ministra Davora Božinovića.

Image
EPIDEMIOLOG UPOZORIO: /

'Ne možemo gubiti vrijeme na to. Ako želimo školstvo i radna mjesta moramo smanjiti zarazu'

Image
EPIDEMIOLOG UPOZORIO: /

'Ne možemo gubiti vrijeme na to. Ako želimo školstvo i radna mjesta moramo smanjiti zarazu'

Trećina slučajeva dolazi s južnog Jadrana

Gotovo trećina novih slučajeva otkrivena je uz hrvatsku južnu obalu, gdje su obala i idilično otoci privukli gomilu turista. Vlada priznaje da je preuzela rizike u nastojanju da spasi turizam, koji čini petinu ekonomije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je to, budimo potpuno iskreni, jasan politički cilj hrvatske vlade da turistička sezona bude dobra koliko može biti u ovim okolnostima", rekao je prošlog tjedna premijer Andrej Plenković.

U srpnju su turistički dolasci bili nešto ispod polovice prošlogodišnjih brojki, a dužnosnici su to nazivali "izvrsnim" u ovim okolnostima. Dosad je u Hrvatskoj zabilježeno 8800 slučajeva zaraze i 174 preminulih od koronavirusa, zaključuje AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo