nema opravdanja za nasilje / Udruga RODA o ginekologu Kolaku: 'Svako rodilište ima jednu takvu osobu, problem je što njihove kolege šute'

Izjava ginekologa Nikole Kolaka kako je u rodilištu ponekad potreban 'grublji kontakt' samo je dodatno uzburkala javnost. Dok Matea Janković ponavlja kako ga krivi za smrt svoga novorođenčeta, iz Udruge RODA poručuju kako on ocrtava stanje u hrvatskim rodilištima

7.3.2016.
18:49
VOYO logo

Uvijek suzdržana i smirena, Matea Janković oštro je regirala na izjave ginekologa Nikole Kolaka da nije kriv za smrt njezina sina.

Image
traži presudu struke, ne javnosti /

Ginekolog Kolak ekskluzivno za RTL: 'Ne osjećam se krivim za smrt bebe, radio sam po savjesti'

Image
traži presudu struke, ne javnosti /

Ginekolog Kolak ekskluzivno za RTL: 'Ne osjećam se krivim za smrt bebe, radio sam po savjesti'

"Sam je kriv za to. Sada ću reći javno da je kriv. Po meni je on krivac. To je moj komentar - da ne okrivljuje druge za svoje postupke", kazala nam je Matea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastužila se, ali i razbjesnila kad je čula da je dijete udahnulo i napravilo pokret jer u rodnom listu piše da je mrtvorođeno.

"Pokreti rukama i nogama?! Da je dijete napravilo pokrete? Pa kako mrtva osoba može napraviti pokrete? Pa to mi nije jasno što on govori", istaknula je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je prašine podigla izjava kojom doktor Kolak opravdava svoje grubo ponašanje u rodilištu.

"Nekad je potrebna nekom grublji kontakt, nekom nježniji. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način", objasnio je svoje postupke ginekolog Nikola Kolak jučer za RTL Danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da u rodilištima nije sve kako treba, već godinama ističu iz Udruge RODA. Lani su pokrenule akciju Prekinimo šutnju kojom upozoravaju na kršenje dostojanstva i ljudskih prava rodilja. Danieli nakon ovog RTL-ova intervju ne prestaje zvoniti telefon - zovu je žene sa sličnim iskustvima.

"Apsolutno nikada i nigdje nema opravdanja za nasilje. Bilo to psihičko ili fizičko. Nažalost, smatram da je jedna takva izjava, iako možda mala, preočita da pokazuje stvarno stanje u našim rodilištima. Svako rodilište ima jednu takvu osobu, ako ne i više njih. I najveći problem što kolege oko njih šute", upozorila je potpredsjednica Udruge RODA Daniela Drandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Inspekcija Ministarstva zdravlja utvrdila da je u vođenju porođaja bilo propusta, danas je i Upravi vinkovačke bolnice poslano stručno mišljenje. Na temelju njega i nalaza Hrvatske liječničke komore, odlučit će se i o mogućem suspendiranju ginekologa koji je cijelo vrijeme na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo