slučaj 'švicarac' / Udruga Franak sprema prosvjed, banke se okreću Washingtonu, a ministri gube strpljenje

Udruga Franak u srijedu u devet sati prosvjedovat će pred Hrvatskom narodnom bankom i tražiti ostavku guvernera Borisa Vujčića. Smatraju da radi u korist banaka i predimenzionira negativne posljedice koje mogu proizići iz konverzije kredita u švicarskim francima u kredite u eurima. Na guvernera je ljut i ministar financija Boris Lalovac koji mu poručuje: Hrvatska narodna banka nema smisla ako nije hrvatska i narodna

14.9.2015.
18:48
VOYO logo

Pod prozorima guvernera uskoro će se opet oriti. Naime, Udruga Franak u srijedu ide u prosvjed i traži ostavku Borisa Vujčića.

Image
tražit će međunarodnu arbitražu /

Banke zaprijetile Vladi pravnim mjerama zbog konverzije kredita u švicarskim francima?

Image
tražit će međunarodnu arbitražu /

Banke zaprijetile Vladi pravnim mjerama zbog konverzije kredita u švicarskim francima?

"Smatramo da bi to bilo moralno jer se guverner već mjesecima ponaša kao da je metereolog a ne guverner HNB-a. On za svoje netočne prognoze očito ne odgovara nikome nego još si povisi plaću", izjavila je voditeljica Udruge Franak Katarina Lucić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je uzburkao duhove upozorenjem da bi konverzija kredita u švicarcima u euro imala ozbiljne posljedice, guverner od tada šuti.

Tijekom sutrašnjeg dana Hrvatska narodna banka objavit će Izvješće o problematici zaduženja građana kreditima u švicarskim francima s analizom posljedica konverzije kredita u švicarskim francima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav guvernera razljutio je i ministra financija.

"HNB bi trebala svim svojim polugama, instrumentima, biti upravo ono što njezin naziv glasi: hrvatska i narodna. Inače gubi smisao ako nije hrvatska i ako nije narodna", izjavio je Boris Lalovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lalovac tvrdi upravo je Vujčić na jednom od sastanaka sugerirao konverziju u eure umjesto konverzije u kune.

Upravo je tu bilo rečeno da konverzija u euro ne bi trebala stvoriti nikakve pritiske, da su banke dobro kapitalizirane, da neće biti nikakve štete ni za njihove matice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters u međuvremenu objavljuje informaciju da poslovne banke namjeravaju pokrenuti međunarodnu arbitražu pred Centrom za investicijske sporove u Washingtonu. Tu vijest u bankama nisu potvrdili ali ni opovrgnuli. Premijer Milanović poručuje - rješenje o švicarcu nije došlo preko noći niti se provodi preko koljena. 

"Tako i ne radimo, pa ni sa bankama ni sa švicarcem. Polako dugotrajno mjerimo stvari i tek nakon toga donosimo odluku", rekao je Zoran Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačnu odluku o sudbini više od 50 tisuća dužnika u švicarcima u petak donosi Sabor.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo