Udovica vođe Al-Kaide je 34-godišnja Zagrepčanka

Tridesetčetverogodišnja Aminah iz Zagreba udovica je bivšeg vođe Al-Kaide Anvara Al-Avlakija te urednica terorističkog časopisa Inspire.

16.10.2012.
7:45
VOYO logo

Morten Storm je neko vrijeme bio infiltriran u najuži krug oko Al-Avlakija, koji je u vrijeme dok se Osama Bin Laden skrivao u Abotabadu, bio glavni operativac i ideolog terorističke organizacije. Storm je za Jylland-Posten ispričao kako ga je Al-Avlaki prije nekoliko godina zadužio da mu pronađe treću ženu. Morala je biti Europljanka koja se preobratila na islam.

Spremna za terorista dati i život

Storm je prekapao po Facebooku i pronašao Aminah, koja je bila velika Al-Avlakijeva obožavateljica i za njega bila spremna i dati život. Stupio je s njom u kontakt i ugovorio sastanak u Beču. Al-Avlaki je Aminah poslao videosnimku, a i ona njemu, te su se jedno drugom svidjeli. No, terorist je svoju buduću suprugu iz Hrvatske upozorio da će mu biti treća žena te da on živi nemirnim životom, a da se povremeno mora povlačiti u ilegalu. Aminah to, čini se, nije smetalo. Uz pomoć Storma Aminah je došla do svog budućeg supruga, ali je i CIA osmislila plan kako da ga smakne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od trenutka kad se ukrcala na autobus na zagrebačkom kolodvoru, imali smo je stalno pod kontrolom. Agenti CIA-e bili su kraj nje na kolodvoru, vozili se s njom autobusom, stajali kraj nje na Plesu... Agenti su bili nedaleko od nje u zrakoplovu, drugi su je dočekali kad je sletjela u Sanu...", ispričao je Storm ističući da tada 32-godišnja žena to nije znala. Kad je stigla u Sanu preuzeli su je operativci Al-Kaide i fizički je nisu više mogli pratiti, ali elektronski uređaji, koje su joj postavili u kofer, odavali su njenu lokaciju. Pomoću lokatora trebali su otkriti njenu poziciju i u trenutku kada se nađe s Anvarom Al-Avlakijem bespilotne letjelice su trebale uništiti mjesto susreta.

'Želim umrijeti kao suprug'

No, plan se nije odvijao kako je CIA zamislila. Na susret s budućim suprugom otišla je bez kofera, pa joj se izgubio trag. Amianh se udala za Anvara An-Avlakija, a kada je on prošle godine poginuo u napadu bespilotne letjelice, dobila je posao urednice u Al-Kaidinu časopisu Inspire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željela sam postati bombaš samoubojica, ali braća iz Al-Kaide nisu mi dopustila. Ipak, želim umrijeti baš kao i moj suprug", napisala je u časopisu Inspire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo