Uđu kao kriminalci, izađu kao glumci i pisci

Iako ih je u zatvoru daleko više nego što bi ih smjelo biti, osječki zatvorenici i pritvorenici dane krate sudjelujući u radu dvije tamošnje udruge.

17.11.2011.
19:16
VOYO logo

Iako je već godinama prebukiran zatvorenicima i pritvorenicima, kojih ima stotinu više nego što je prostorom predviđeno, Zatvor Osijek nedostatak prostora nastoji nadoknaditi drugom ponudom u kojoj se nalazi i ona kulturno-umjetnička.

Tumače Bibliju

U Zatvoru tako svoje aktivnosti provode dvije građanske udruge - Novi početak i Knjiga nad knjigama. Potonja djeluje već duže i u njoj se zatvorenici, čiji je odaziv jako dobar, bave čitanjem i tumačenjem Biblije. Novi početak, pak, koji vodi Blanka Gigić djeluje tek odnedavno. A bavi se likovnim, glazbenim i dramskim stvaralaštvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Članovi udruge dolaze u zatvor i održavaju različite radionice pa se zatvorenici i pritvorenici imaju prilike baviti glazbom, crtanjem, slikanjem, kiparstvom, dramskim radom, već prema njihovim afinitetima... Planiramo napraviti i malu izložbu radova, ali i interni zatvorski mjesečnik, sublimirati sve što su zatvorenici napravili i pokazati", ispričao je za Glas Slavonije upravitelj Tomislav Cvitanušić.

Subotom 'u kino'

U tim dobrovoljnim aktivnostima sudjeluje više od 50 zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zatvor jest kaznena, ali i odgojna ustanova pa nam je važno da svatko dobije priliku umjetnički se izraziti. Možemo se pohvaliti kako jednom tjedno imamo i gledanje filma, subotom, pomoću kućnog kina, koji u hodniku projiciramo na platno. Mi smo zatvor koji jest skučen prostorom, ali koristimo sve mogućnosti da kulturno-umjetnički život u zatvoru bude dostojan čovjeka", zaključuje upravitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo