NA STOLU JOŠ OTKAZA / Učitelj dobio otkaz jer se protivi Covid potvrdama i testiranju: 'Ne smatram se odgovornim'

Školski sindikat Preporod navodi kako je najavljeno još desetak potencijalnih otkaza do kraja siječnja

26.1.2022.
22:26
VOYO logo

Učitelj u Osnovnoj školi Vidici Filip Perković dobio je otkaz jer nije želio u školu ulaziti s Covid potvrdom. Kaže kako ne želi izdati svoja uvjerenja. 

Njemu je, podsjeća RTL, ulaz u školu prvi puta onemogućen krajem studenog lani. Otad nije bio na radnom mjestu pa je dobio izvanredni otkaz ugovora o radu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On, međutim, navodi kako je nekoliko sati nastave održao online. 

Ravnatelj škole ne želi komentirati slučaj, dok MZOS navodi kako je učitelj dobio otkaz jer je prekršio ugovor o radu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislim da su mjere štetne za zdravlje'

“Moji problemi počinju uvođenjem COVID potvrda 16. studenog u javni sektor. U tom trenutku je bilo potrebno pokazati potvrdu za ulazak u školu. Dobio sam otkaz jer se nisam bio voljan testirati na nos ili pokazati potvrdu o mojem COVID statusu jer smatram da su ove mjere štetne za zdravlje, i psihički i fizički, i da su materijalno oštetile ljude. Ja sam redovito dolazio na posao i savjesno radio i više nego što je potrebno. Nakon uvođenja mjera sam redovito dolazio pred školu i imao sam volju raditi. Međutim, spriječen mi je ulazak i ne smatram se odgovornim što posao nije bio obavljen", kazao je Perković za RTL. 

Dodaje kako je imao dobar odnos s ravnateljem, no dolaskom zaštitara koji su provjeravala pridržavanje Covid mjera nije, kaže, mogao pričati s poslodavcem. Tvrdi kako je na miran način pokušao riješiti situaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedi još otkaza?

Ovaj šibenski profesor nije jedini koji je zbog ovog ili sličnog razloga dobio otkaz. Takvih primjera ima i u Križevcima, Osijeku, Vinkovcima. Školski sindikat Preporod navodi kako je najavljeno još desetak potencijalnih otkaza do kraja siječnja. 

“Otkazi su bili očekivani jer nisu željeli predočiti COVID potvrde. Provela se procedura koja je bila propisana. Mi smo kao sindikat sve učinili da se na te opomene odgovori. Na kraju ravnateljima nije preostalo ništa drugo nego izreći otkaz”, rekao je predsjednik Preporoda, Željko Stipić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo