BRANITELJI RAZGOVARALI S MILANOVIĆEM Klemm: / 'Željeli smo ga naučiti demokraciji'

Image

Nakon sastanka sa Zoranom Milanovićem, predstavnici branitelja istaknuli su kako se oni ne žele baviti politikom, pozvali na smirivanje tenzija te kako su za mirno rješavanje sukoba sa Srbijom.

23.8.2016.
13:28
VOYO logo

Kako piše N1, danas je u sjedištu SDP-a održan sastanak Zorana Milanovića i suradnika s predstavnicima Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge specijalne policije.

"Danas smo pozvani na sastanak od SDP-a, bio je u svezi poglavlja 23 i 24 i odnosa sa Srbijom. Željeli smo naučiti Milanovića i SDP demokraciji i dijalogu", kazao je branitelj Dražimir Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MILANOVIĆ BEOGRADU: ‘Nemojte nas tjerati da i mi uvedemo takvo što. Nitko neće moći iz Srbije’

Nadovezao se Josip Klemm. "Treba reći prvo da su hrvatski branitelji ovakve sastanke napravili i s predsjednicom, kao i s Andrejem Plenkovićem", rekao je Klemm za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo da se političari služe huškačkim jezikom. Pozivamo javnost da se smire tenzije, da uspostavi odnose s Republikom Srbijom i da se omogući mogućnost radnih sastanaka, Ovako nikamo nećemo doći. Nakon izbora se nitko ne brine o nama. To smo rekli i Milanoviću. Mi smo protiv zatvaranja granica, jer to neće dovesti nikamo. Mi se zalažemo za dijalog i mislimo da smo na dobrom smjeru, bez obzira što nismo naišli na razumijevanje. Milanović možda ima nabrijaniji stav, mislimo da ipak trebamo sjesti za stol, u cilju pronalaska naših nestalih, ali i zbog dobrosusjedskih odnosa", rekao je Klemm.

Htjeli bi s Vučićem za stol

"Mi ovdje nismo ni došli da nailazimo na razumijevanje. Imamo stav kao hrvatski branitelji. Mi nismo tu da se bavimo politikom. Ne želimo generaciji koja sad ima 20 godina govoriti o ratu. Imamo dovoljno životnog iskustva da znamo što smo prošli i ne želimo našoj mladoj generaciji da proživljava našu sudbinu", rekao je Klemm, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da branitelji ne mogu birati političare u Srbiji, ali traže dijalog. "Kad bi se razgovaralo za jednim stolom s Vučićem, da predsjednica to inicira, sigurno bi se došlo do konkretnih rezultata", kazao je Klemm.

Na novinarsko pitanje je li braniteljima Franko Vidović prihvatljiv kandidat za ministra branitelja, Jukić je kazao da se oni u odlučivanje o ministru ne žele miješati. "To će odlučiti opcija koja pobijedi", kazao je Jukić. Klemm je kazao da se branitelji ne boje izbora novoga resornog ministra. "Mi smo toliko napredovali u stavovima i u zajedništvu da će svatko tko dođe na vlast morati razgovarati s braniteljima. Pokazali smo i da bolje razumijemo vanjsku politiku nego naši političari", rekao je Klemm. "Mi smo spremni na dijalog sa svima koji žele dobro ovoj zemlji i u gospodarskom smislu, ali i u rješavanju problema hrvatskih branitelja", kazao je Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je predizborna kampanja

Branitelji će, istaknuo je Klemm, dići svoj glas ako se u budućnosti pojavi bilo tko tko bi narušavao dobrosusjedske odnose, i nastojati to spriječiti. Konkretno smo s Milanovićem razgovarali kako Srbiju nagovoriti da ne osuđuje hrvatske branitelje, rekao je Klemm. "Malo smo zamijenili teze. Svi znamo što se ovdje dogodilo, a pričamo o Bljesku i Oluji, koji su rezultat onoga što je, nažalost, produkt srbijanske politike", rekao je Klemm, istaknuvši potrebu za dijalogom.

Dotaknuli su se i slučaja generala Krstičevića. Kazali su da se mediji služe određenim konstrukcijama. "General Krstičević bio je zapovjednik legendarne IV. gardijske brigade. Ovo je sad predizborna kampanja, u kojoj je sve dopušteno. I ovaj današnji sastanak rezultat je predizborne kampanje, mi smo toga svjesni. Mogli smo u četiri godine razgovarati i s gospodinom Milanovićem, ali nije bilo mogućnosti", zaključio je Jukić, ponovivši spremnost branitelja na dijalog i sa Srbijom, kao i s hrvatskim političarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović prošloga je tjedna održao sastanak i s predsjednikom Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata "Dr. Franjo Tuđman", Đurom Dečakom. Jedna od glavnih tema razgovorao bio je zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo