NA NATJEČAJE SE NITKO NE JAVLJA / Učenicima nema tko kuhati: Nedostaje teta kuharica, a razlog je - mala plaća. 'Bojim se da neću biti uspješna i da će...'

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su da je od stupanja odluke o besplatnim obrocima u školama zaposleno 440 novih kuhara, a još 40 zahtjeva je u obradi

6.10.2023.
6:52
VOYO logo

Od početka ove godine, svi školarci imaju pravo na besplatni obrok. No, te kuhane obroke nažalost ne mogu dobiti jer u školskim kuhinjama nedostaje kuhara. Na natječaje za taj posao nitko se ne javlja, a problem leži u niskim plaćama, javlja Danas.hr. Kuharica Magdalena Palajić 16 godina radila je u restoranu, a od prošlog mjeseca djelatnica je zagrebačke škole Trnsko i učenicima sprema obroke.

"Odlučila sam se za promjenu jer imam slobodne vikende koji su mi zbog djece jako potrebni", objasnila je kuharica Magdalena. U toj osnovnoj školi na kuharicu su čekali čak šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu desetak škola traži kuhare

"Imate puno pripreme, puno kuhanja, slaganja jelovnika i dosta je teško. Uz toliki obujam posla najveći su problem male plaće u kuhinjama, zbog toga ljudi ne žele doći raditi", objasnila je. A od početka ove godine, potražnja za kuharicama i kuharima je narasla. U Osnovnoj školi Trnsko s novom kuharicom svi učenici sada imaju kuhani obrok.

"Mi smo imali tu sreću da smo si uspjeli složiti kadar, ali evo u Zagrebu ima desetak škola koje su još uvijek u potrazi za kuharom ili kuharicom. Male su plaće u školama, puno je tu posla i u cijeloj državi je nedostatak kvalificiranih kuhara", istaknuo je ravnatelj Osnovne škole Trnsko i predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Grada Zagreba, Josip Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPREZ U OSJEČKIM PRIGRADSKIM NASELJIMA /

Zbog požara u četvrtak nema nastave u pet osnovnih i jednoj srednjoj školi

Image
OPREZ U OSJEČKIM PRIGRADSKIM NASELJIMA /

Zbog požara u četvrtak nema nastave u pet osnovnih i jednoj srednjoj školi

Osnovnu školu Borovje u Zagrebu pohađa 420 učenika za koje su ranije kuhala tri kuhara. Sada su ostala samo dvojica. Ravnateljica Branka Štefok Bojadžija otkrila je da već dva mjeseca traže novu snagu u kuhinji, no neuspješno.

"Bojim se da neću biti uspješna i da će se taj kolega kuhar prije vratiti s roditeljskog dopusta nego ja naći zamjenu. Plaća kuhara u školama je između 800 i 850 eura i to zaista nije nešto zbog čega bi kuhari ili kuharice došli ovdje", istaknula je. Kuhari pripremaju doručak, ručak i užinu što je više od 600 obroka dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je odobrenje resornog ministarstva

"Uspijevamo to savladati jer su nam kuhari mladi i sposobni, ali da će oni dugo moći izdržati taj tempo rada bez ozljeda, bolovanja, premora, to je već upitno", dodala je ravnateljica Branka.

Ipak, novih zaposlenja nema bez odobrenja resornog ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio zahtjeva koje škole dostave nekada je potrebno nadopuniti i to je možda taj dio perioda kada ravnatelji kažu da nisu dobili odobrenje. Ja ih molim za strpljenje jer i kod nas zahtjevi prolaze proceduru", poručila je ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kazali su da je od stupanja odluke o besplatnim obrocima u školama zaposleno 440 novih kuhara, a još 40 zahtjeva je u obradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon osam godina uspjeli smo digitalizirati škole: 'Tehnika je tu, a na nama je da je naučimo koristiti'

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo