UČENICI SE VESELE ŠTRAJKU, ALI AKO SE ON NASTAVI: / Sati se moraju nadoknaditi. Spominju se subote, pa čak i produženje školske godine

Image
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Zbog kasnijeg početka školske godine, u godišnji su plan uračunata samo tri rezervna dana, a u slučaju dugotrajnog štrajka, oni neće biti dovoljni te će se morati nadoknađivati nastava

16.10.2019.
12:50
Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Štrajk u osnovnim i srednjim školama nastavit će se i sljedećeg tjedna o čemu će sindikati u obrazovanju obavještavati javnost kao i dosad, predstavljanjem aktivnosti i rasporeda štrajka za sljedeći dan.

"Kompletan arsenal je otvoren, moguće je da ponovno u jednom danu štrajk provedemo u cijeloj zemlji, da nastavimo s cirkularnim modelom i nešto drukčijim rasporedom županija nego dosad, da organiziramo prosvjede. Možemo štrajkati toliko dugo dok su ljudi spremni, a većina ih je u niskom startu i nemamo problema na terenu", rekao je jučer na konferenciji za medije Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROFESORICA OTVORENO: /

'Naš radni dan nikad ne završava. Štrajk nema veze s novcem. Radi se o dostojanstvu profesije...'

Image
PROFESORICA OTVORENO: /

'Naš radni dan nikad ne završava. Štrajk nema veze s novcem. Radi se o dostojanstvu profesije...'

Visok odaziv na štrajk

U prilog tome ide i visok odaziv zaposlenika škola; u srednjim školama je jučer štrajkalo 87,3 posto nastavnog osoblja, a u osnovnima se najviše štrajkalo u Šibensko-kninskoj (95,82 posto), Osječko-baranjskoj (82,29 posto) i Istarskoj županiji (81,41 posto).

"Sindikati više neće pozivati Vladu na razgovor, nego čekamo da nas oni pozovu ili pošalju prijedlog uredbe s korekcijom koeficijenata u skladu s našim zahtjevima. Poruka premijeru Plenkoviću je da od tih zahtjeva ne odustajemo, borit ćemo se dok ih ne postignemo", poručio je Mihalinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s nadoknadom?

Iako sindikalisti smatraju da ih roditelji podržavaju u štrajku, dio njih se već pita hoće li biti nadoknade nastave za dane provedene u štrajku. Slobodna Dalmacija doznaje da već u prvom ciklusu štrajka kada će škole biti u štrajku ukupno dva dana, nekima nedostaje sati. Naime, svaka škola godišnje mora odraditi 175 nastavnih dana, odnosno 160 dana za maturante. Zbog kasnijeg početka školske godine, 9. rujna, u plan školske godine su uračunata samo tri rezervna dana. U slučaju dugotrajnog štrajka, ti dani neće biti dovoljni te će se morati nadoknađivati nastava.

"Zavisi od škole do škole, ali mi ćemo već zbog dva dana štrajka morati odrađivati nastavu za maturante, i to posve sigurno subotom. Za prve, druge i treće razrede imamo još prostora, ali ako se štrajk produži, morat će nadoknađivati i oni", kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je prognozirati. Zasad imamo dovoljno prostora da ne moramo odrađivati te dane, ali što će biti u slučaju da se štrajk produži, vidjet ćemo. Nisam sklon opciji da, osobito u osnovnim školama, djeca nadoknađuju te sate subotama. Osobno mislim da bi možda bilo bolje produžiti školsku godinu, koja završava u srijedu, 17. lipnja iduće godine, za još dva dana", smatra Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo