panika u samoboru / Učenici masovno počeli kašljati, pušteni su kući. Na teren izašli vatrogasci i policija, a prvi uzorci vode ispravni

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U školi misle da je možda netko od učenika nešto donio, ali ne sumnjaju ni na koga. Ravnatelj jedne od škola misli da nije u pitanju suzavac jer zna 'što je suzavac'

13.12.2023.
15:06
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog, još uvijek, neutvrđenog agensa, učenici samoborske Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u utorak su iza 14 poslani kućama.

Dio učenika počeo je kašljati zbog agensa, a najviše se osjećao na ulazu u zgradu u kojoj borave djelatnici i učenici tri srednje škole - ekonomske, strukovne i gimnazija, a u dvije smjene u školom prođe 1300 učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućama su poslani na početku nastave poslijepodnevne smjene, piše Jutarnji list. Ravnateljica Ekonomske škole Mirjana Kroflin, nazvala je vatrogasce, a u školi je obavljena sanitarna inspekcija.

Ravnatelj strukovne srednje škole Davor Škiljan kaže da je bio uz vatrogasce i da "nisu ništa uspjeli detektirati". Prema njegovim riječima, u zraku nije bilo nikakvog plina, a bila je i odgovarajuća razina kisika. Usprkos tome, Škiljan kaže da je nekolicina učenika kašljala, a da je kašljao i on, no još se ne zna uzrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakvog peckanja očiju nije bilo, samo kašalj u trajanju od desetak minuta. Sve skupa je počelo na samom ulazu u školu, u predvorju, gdje su smješteni i učenički toaleti. Mislim da nije riječ o suzavcu, jer bio sam na stadionima i znam što je suzavac. Stigla je i hitna pomoć, no koliko znam sve je u redu", rekao je Škiljan i dodao da misle da je netko od učenika donio nešto u školu, iako im nitko nije sumnjiv.

Image
ZAVIRILI SMO U NJU /

Gotovo četiri godine od potresa, obnovljena gimnazija Tituša Brezovačkog. Neki učenici prvi put će ući u matičnu školu

Image
ZAVIRILI SMO U NJU /

Gotovo četiri godine od potresa, obnovljena gimnazija Tituša Brezovačkog. Neki učenici prvi put će ući u matičnu školu

Ravnateljica kaže da se provodi i analiza vode, a za nepoznati agens komentira da ju je iznenadila situacija zbog "agresivnog podražaja na kašalj", ali da se kašalj većini smirio čim su izašli na zrak. Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije za Danas.hr su potrvdili da je voda u školi ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedenog datuma u vremenu oko 13.45 sati, prema opisu dežurnog profesora, došlo je do napadaja kašlja i vrtoglavica kod učenika i profesora u prizemlju škole te do simptoma alergijske reakcije (crvenilo usnica i osip na vratu) kod jedne učenice koja je pila vodu iz svoje bočice, a koju je prethodno natočila u školskom WC-u u prizemlju kod ulaza školsku zgradu. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije u školi je izuzeo uzorak vode iz slavine kupaonice za koji su prve kemijske analize pokazale kako nema odstupanja. U tijeku je izrada i mikrobiološke analize o čijim rezultatima ćemo pravovremeno izvijestiti odmah po dovršetku nužnog medicinsko tehnološkog postupka navedene analize", javljaju nam.

Upit smo poslali i Policijskoj upravi zagrebačkoj. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vezi s Vašim upitom ovim putem Vas obavještavamo kako je Policijska uprava zagrebačka, jučer, 12. prosinca 2023. godine oko 14 sati, u Samoboru, Hebrangovoj ulici, zaprimila dojavu o otežanom disanju polaznika u školi.  Uz policijske službenike na mjesto događaja su izašli i vatrogasci koji su obavili potrebne radnje iz svoje nadležnosti, kao i hitna medicinska pomoć. Tijekom navedenog nisu utvrđene tjelesne ozljede polaznika, kao niti okolnosti koje bi bile ugrožavajuće po zdravlje polaznika i nastavnog osoblja odgojno-obrazovne ustanove."

Jedna je učenica na pretragama, ali zbog drugih zdravstvenih poteškoća, a još se čeka rezultata nalaza krvi triju učenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Palo drvo na Savskoj cesti kod Studentskog centra. Oštećen je automobil

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo