radovi stali / Učenici dočekali 'Školu za život', ali ne i novu zgradu: Rokovi probijeni, nazire li se rješenje?

Zbog neizvršenja radova u roku i pokretanja predstečajne nagodbe, Ministarstvo je raskinulo ugovor s izvođačem radova vrijedan više od 36 milijuna kuna

11.9.2018.
21:00
VOYO logo

Strukovna škola u Sisku jedna je od njih 74 koja je ove godine ušla u eksperimentalni program kurikularne reforme. Učenici su dočekali "Školu za život", no ne i novu zgradu u koju su trebali useliti još 2015. godine. Rokovi su probijeni, a radovi su stali prošle godine jer je izvođač propao. Nazire li se rješenje problema?

Jedna škola, a četiri zgrade. Najstarija je iz 1800. godine. Ipak, među prvima je u eksperimentalnom programu na kojeg se još privikavaju. ''Nažalost, još uvijek nismo dobili tablete pa je teško provesti ovaj digitalni dio nastave za sada, ali nadamo se da će i to sada brzo stići", izjavila je Sonja Turk, profesorica engleskog jezika u Strukovnoj školi Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadaju se skorom preseljenju u novu školu jer stara je već odavno dala svoje, osobito radionice. ''Loši su uvjeti jer ta zgrada ima puno vlage jer bez obzira kako je održavali ne možemo postići da bi djeca radila u boljim uvjetima", tvrdi Ivan Beloglavec, ravnatelj Strukovne škole Sisak.

Nova škola je tek nekoliko kilometara dalje. No, zjapi prazna. Izgradnja je počela 2013. godine. Radovi su trebali biti gotovi dvije godine kasnije no sve je stalo kada je tvrtka koja ju je gradila zapala u probleme pa sada i sama nova škola propada. Radovi na školi stali su prije godinu dana. Pa tako nedostaje dio stropa, nedostaje i fasada, podovi nisu završeni. Stručnjaci kažu da bi sve ovo moglo biti gotovo kroz nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županija, koja je osnivač škola, apelira na investitora - Ministarstvo obrazovanja da se problem što prije riješi. 

"Jedan od problema samog zapinjanja ove investicije je nedostatak obrazovnih kadrova u strukovnom obrazovnaju tako da je sisačko.moslavačkoj županiji zapravo prioritet", kazao je Darjan Vlahov, pročelnik za prosvjetu sisačko-moslavačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog neizvršenja radova u roku i pokretanja predstečajne nagodbe, Ministarstvo je raskinulo ugovor s izvođačem radova vrijedan više od 36 milijuna kuna. Od županije sada traži izradu novog troškovnika kako bi što prije raspisali novi natječaj za izvođača radova. No neće biti samo laboratorij, već i 18 moderno opremljenih učionica na koje učenici i profesori predugo čekaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo