Organiziraju prosvjed / U 'Zemlji znanja': 105 izvrsnih splitskih učenika, studenata i doktoranata još nije dobilo stipendije

Zbog pada proračuna i privremenog financiranja, grad ne može raspisati natječaj. 'Za političke stranke se ima, a studenti ostaju na nuli', tvrde iz Savjeta mladih

19.3.2017.
18:42
VOYO logo

Splićanka Anamarija je studentica treće godine Fakulteta političkih znanosti i, iako prosjekom ocjena spada u izvrsne studente, mjesečnu stipendiju grada Splita za ovu godinu još nije dobila.

Image
RTL istražuje /

Koliko uče, koliko spavaju, tko ih financira? Kako žive hrvatski studenti?

Image
RTL istražuje /

Koliko uče, koliko spavaju, tko ih financira? Kako žive hrvatski studenti?

"Mi dugo nismo imali nikakvu obavijest da ćemo ostati bez tih stipendija i zapravo nemamo nikakvu informaciju o rezultatima tog natječaja", tvrdi Anamarija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, splitski gradski vijećnici su odbili gradonačelnikov proračun za 2017. godinu i izglasali mjeru privremenog financiranja koja onemogućava gradskoj vlasti sklapanje novih ugovora, pa tako i natječaja za stipendije. 

"Ja sam nekoliko puta gradske vijećnike i upozorio i apelirao da će nanijeti veliku štetu, ne meni, ne politici, nego građanima ovoga grada i to se upravo i dešava", tvrdi Ivo Baldasar, splitski gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paradoksalno, budući nisu srušili gradsku vlast, vijećnici nastavljaju primati svoje naknade, ali zbog njih 105 najboljih splitskih studenata, učenika i doktoranata ostaje bez zasluženih stipendija.

"Ogromna svota novaca je rezervirana za rad političkih stranaka u ovoj fazi privremenog financiranja dok su, eto, studenti doslovno ostali na nuli", tvrdi Antonia Kuzmanić, predsjednica Savjeta mladih grada Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski proračun pao je i u Dubrovniku, no, dubrovačke studente gradska vlast je zbrinula. "Oni su jednostavno doskočili ovom problemu. Odradili su objavu rezultata u prosincu 2016. godine što se moglo i u Splitu napravit i stipendije su naslijeđena obaveza", objašnjava Antonia

Ali što je moguće u Dubrovniku, nije moguće u Splitu, kaže gradonačelnik. "Ne možete u prošloj godini pripremiti i sve napraviti za ovu godinu", tvrdi Baldasar. Krajem mjeseca održat će se posljednja sjednica aktualnog saziva Gradskog vijeća na kojoj će se opet izglasavati isti proračun. Tada će pred Gradskom upravom vijećnike dočekati studenti kojim će mirnim prosvjedom tražiti im stvore uvjete za studentske naknade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivam i sve građane grada Splita kojima je stalo do mladih i obrazovanja, nekakvog temelja budućnosti našeg društva da stanu uz nas", rekla je Anamarija

Jer kad se političari igraju politikanstva, posljedice najčešće snose građani. Ovdje se radi o najperspektivnijem što Hrvatska ima, a ako se njihovo znanje ne cijeni doma, tjeramo ih da traže kartu u jednom smjeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo