U ZAGREBU SE OKUPILI MINISTRI PRAVOSUĐA I UNUTARNJIH POSLOVA EU: / Razgovarat će o jačanju pravosudne suradnje i vladavine prava

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/EU2020HR

Danas će se na neformalnom sastanku u hotelu Hilton okupiti ministri pravosuđa država članica EU, dok će sutra svoj sastanak odraditi i ministri pravosuđa

23.1.2020.
11:53
Patrik Macek/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

Neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, prvi na ministarskoj razini koji se odvija u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja, počeo je u četvrtak skupom na temu jačanja pravosudne suradnje i vladavine prava u EU-u. Ministri pravosuđa sastaju se u četvrtak, dok će se ministri unutarnjih poslova članica Europske unije sastati u petak.

Stigli i čelni ljudi pravosuđa EU

Na sastanku neformalne naravi, što znači da se na njemu ne donose odluke, sudjeluje i povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders i Laura Kodruta Kovesi, prva glavna europska tužiteljica. Sastankom predsjeda hrvatski ministar Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri pravosuđa raspravljat će o daljnjem jačanju pravosudne suradnje među članicama, napretku Strateških smjernica u području slobode, sigurnosti i pravde, jačanju edukacije u području pravosuđa te o važnosti pravosudnih mreža u građanskim i trgovačkim pitanjima. Nizozemski ministar Sander Dekker uoči sastanka je otkrio kako će tema vjerojatno biti i vladavina prava.

Procesi protiv Poljske i Mađarske

Bruxelles je zbog navodne degradacije vladavine prava protiv Poljske i Mađarske aktivirao pravni proces članka 7. koji bi, ako se pokaže da te države krše europske vrijednosti, mogao rezultirati suspenzijom njihovog glasačkog prava u EU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo