Ublažavanje mjera / U vlakovima nova pravila, ali i manje putnika: 'Nema gužve, a i vlak je došao relativno na vrijeme'

Većina putnika nosi maske, a u vlaku se koriste dezinfekcijska sredstva

11.5.2020.
21:50
VOYO logo

Vlakovi danas nisu kasnili. Za putnike je jedini izazov otvaranja željezničkih linija bilo pridržavanje novih mjera. Putnike je nadzirao "vlakopratitelj", odnosno kondukter koji se brinuo jesu li karte valjane, ali i drže li se putnici primjerene distance.

Nije kao prije

Nakon više od 50 dana Siščani su napokon dočekali vlak do Zagreba. No, stvari više nisu kao nekad. Većina putnika nosi maske, a u vlaku se koriste dezinfekcijska sredstva.

''Pa evo, na ulazu dezinficiram ruke. Maska je tu u torbi ako treba, da netko kraj mene sjedi, stavio bih masku'', kaže Vitomir Klarić.

Možda najvažnija promjena je raspored sjedenja. Mora biti mjesto, ili metar, dva razmaka. U kupeu, koji može imati i šest mjesta, mogu sjediti samo dva putnika i to dijagonalno. No, broj može biti i veći ako je, primjerice, riječ o članovima iste obitelji.

''Putujem u Zagreb na posao. Prvi dan vozi vlak, a dosad sam išla privatnim prijevozom i mislim, sve je u redu'', kaže Kristina Franić.

Tridesetak putnika iz ovog vlaka danas se susrelo i s novim načinom provjere karata. Kondukteri više  ne dodiruju karte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kartonsku kartu gledam samo vizualno. A kartice putnici sami prislanjaju na aparat. On očitava i na taj način pregledavamo kartu'', kazao je kondukter Petar Mijić.

Na nove promjene u vožnji nitko se nije žalio. Svima je bilo najvažnije da nema gužvi i da vlak normalno vozi.

''Ma i očekivala sam da će sve biti u redu. Nema gužve, vlak je došao relativno na vrijeme pa sam i zbog toga zadovoljna'', rekla je Marijana Mandić.

Da broj putnika nije bio samo manji na relaciji Sisak-Zagreb, potvrđuju i podaci HŽ putničkog prijevoza.

''Vozila su 642 vlaka na području cijele Hrvatske. Popunjenost je negdje oko 30 posto. Jutarnji i poslijepodnevni vlakovi su malo popunjeniji, a ovi vlakovi koji voze između perioda početka rada su malo manje popunjeni'', kazala je glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza Mihaela Tomurad Sušec.

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru putnike bi mogao iznenaditi zatvoreni glavni ulaz, zgrada i prvi peron. Bez brige, karte se kupuju na novim blagajnama nekoliko metara dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo