zagrebački holding / U utorak dan 'D' - stječu se uvjeti za totalni štrajk 7000 radnika

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Sindikacli navode da je štrajk izgledan, ako se ne uspiju dogovoriti s čelništvom Holdinga oko povećanje plaća i sistematizacija radnih mjesta. U tajnosti razgovori započeli ovaj vikend

29.1.2023.
10:58
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ovaj su vikend u tajnosti započeli intenzivni pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja, piše u nedjelju Jutarnji list.

Taj je proces zapravo otpočeo prije mjesec dana, ali u iduća tri dana, zaključno do 31. siječnja, kad je zadnji rok, obje bi strane, sindikati i šefovi, morali postići dogovor o najvažnijim točkama. Ako se to ne dogodi, stječu se uvjeti za generalni štrajk svih radnika u Holdingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon spontanog štrajka radnika Čistoće početkom tjedna, dijelom potaknutog ovim dugotrajnim pregovorima i mirenjima na kojima se ništa ne postiže, koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević jedva ugasio, idući tjedan u utorak mogao bi se dogoditi novi "štrajkaški dan D", ali sada sa svih 7000 radnika Holdinga.

Image
Čišćenje metropole /

Što su dogovorili radnici i Čistoća koja se večeras vraća na posao? 'Nije najbolje rješenje'

Image
Čišćenje metropole /

Što su dogovorili radnici i Čistoća koja se večeras vraća na posao? 'Nije najbolje rješenje'

Potvrdio je to za Jutarnji i Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, navodeći da je "štrajk izgledna mogućnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sindikati su ovaj vikend iznijeli neki minimum zahtjeva pred Upravu Holdinga, ali oni na to zasad ne pristaju. Ponuda koju su stavili na stol nama je neprihvatljiva", kaže. Iako je sadržaj sastanaka sindikata i Uprave tajan, neslužbeno se doznaje da su glavne točke prijepora: sistematizacija radnih mjesta i plaće radnika.

Konkretno, Uprava Holdinga, na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem, na stol je stavila 60 milijuna kuna za povećanje plaća radnika u 2023. godini, ali sindikati traže 87 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalist Kleinberger kaže da ne vidi način kako bi se mirenje moglo postići u tri dana, odnosno u nekoliko sastanka u subotu i nedjelju popodne. "Razlika između onoga što traže sindikati Holdinga i nudi Uprava veća je od 20 posto, teško će se u ovako kratko vrijeme naći rješenje",- ističe.

S druge strane, Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET-a, napominje da, iako je štrajk moguć, on ne može odmah započeti, nego se mora pokrenuti procedura, piše novinar Jutarnjeg lista Filip Pavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo