U UKRAJINI IZBIO SKANDAL ZBOG LJETOVANJA U HRVATSKOJ: / Umjesto djece iz ratnih područja poslali djecu političara

Image
Foto: Mariya Ionova / Facebook

Na ljetovanje u Hrvatsku trebala su doći isključivo djeca koja su u ratu u Ukrajini ostala bez roditelja ili su im roditelji bili branitelji,

4.8.2018.
19:25
Mariya Ionova / Facebook
VOYO logo

Na dvotjednom ljetovanju u Malom Lošinju trenutno je stotinjak djece iz Ukrajine, a u sklopu programa humanitarne pomoći toj državi u kojoj se dogodio rat. No, dok 105 dječaka i djevojčica uživaju u moru i suncu, u njihovoj je zemlji zbog njih izbio politički skandal.

Ukrajinske su vlasti objavile da na odmor od rata u Hrvatsku odlaze djeca iz područja pogođenih ratnim djelovanjima, ali nakon objave fotografija s ljetovanja, Ukrajinci su na njima prepoznali i djecu lokalnih političara, parlamentarnih zastupnika, čak i tajkuna, piše Večernji list. Na taj skandal hrvatske je vlasti upozorio i Zagrepčanin Denis Šeler koji boravi u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na slikama prepoznali djecu lokalnih političara i tajkuna

Nakon što je Mariya Ionova, zastupnica u ukrajinskom parlamentu i zamjenica predsjednice Odbora za europske integracije, prije desetak dana objavila na svome Facebooku fotografije djece kojima je u Hrvatskoj osiguiran smještaj, a koja su u ratu ostala bez roditelja ili su im roditelji ukrajinski branitelji, njezinu su objavu prenijeli i ukrajinski mediji. Međutim, neki korisnici Facebooka iz Ukrajine, posebno oni iz grada Kramatorska u Donjeckoj regiji, na tim su fotografijama prepoznali i djecu koja nisu u ratu ostala siročad niti su im roditelji branitelji.

"Prepoznata su djeca čiji roditelji apsolutno ne spadaju ni u jednu navedenu kategoriju, već se radi o djeci imućnih, dobrostojećih državnih službenika i činovnika iz grada Kramatorska, koji nemaju nikakve veze s ratom, a čija primanja premašuju primanja i hrvatskog premijera", kazao je Zagrepčanin Šeler za Večernji list koji je o svemu izvijestio i hravtsek vlasti kako sjena ovog skandala ne bi pala i na Hrvatsku koja je velikodušno ponudila smještaj djeci iz ratom pogođenih krajeva Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posramljena sam jer vjerujem da je najvažnija transparentnost"

Kad je izbio skandal i digla se prašina u ukrajinskoj javnosti, Ionova je brže-bolje promijenila sadržaj svoje objave dodavši da su na ljetovanje u Hrvatsku otišla i djeca koja su se isticala u sportskim aktivnostima, školskim natjecanjima, zatim ona iz obitelji s mnogo djece...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posramljena sam jer vjerujem da je najvažnija transparentnost i poštovanje humanitarne pomoći drugih zemalja. Jako me boli što, prema našim informacijama, nitko od djece iz gradova Avdiivka, Toretska i Marinka nije otišao, a njima stvarno treba odmor od rata", kazala je za Večernji list jedna Ukrajinka koja je željela ostati anonimna.

"Ovo je prljava kampanja, sva su djeca patila zbog rata"

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova ističu da, kao i ranijih godina, na Jadranu ljetuju djeca kojoj je zbog ratnih djelovanja u Ukrajini potrebna rehabilitacijska pomoć i potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MVP je za ovu svrhu namijenio 210.000 kuna, a ukrajinska strana zadužena je za provedbu projekta te je, kao i prethodnih godina, preuzela organizaciju putovanja i odabir djece koja su obuhvaćena programom rehabilitacije", odgovorili su iz MVP-a.

Večernji list piše da ukrajinsko Ministarstvo vansjkih poslova nije odgovorilo na upit, a zastupnica Maryia Ionova nije bila raspoložena za komentar. Ona je, pak, na Facebooku napisala da je riječ o "prljavoj kampanji" kojom se želi diskreditirati organizatore i čitav projekt. Tomu je dodala da su "sva djeca patila zbog rata" . Spomenula je i hrvatskog veleposlanika u Ukrajini Tomislava Vidoševića koji joj je navodno izjavio da je "šokiran jer, umjesto da se raduju, odrasli traže negativnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo