U trgovačkim centrima uskoro stop pušenju

Šestomjesečni rok dan ugostiteljima da se prilagode novom Zakonu o pušenju istječe 9. travnja.

15.2.2010.
11:27
VOYO logo

U Cehu ugostitelja kažu kako je dio lokala već napravio preinake, dok veći dio njih ipak čeka proljeće, kad će otvoriti terase. Kad se gosti presele na terase, ugostitelji će se pozabaviti unutrašnjim preuređenjem. No, može se čuti da neki ne planiraju ni to, nego potkraj ljeta zatražiti izmjene postojećeg zakona.

Do 9. travnja, podsjetimo, pušenje je dopušteno u svim objektima koji poslužuju isključivo pića, dok je u objektima u kojima se poslužuje i hrana pušenje dopušteno samo u fizički odvojenom prostoru u kojem se poslužuje samo piće, dakle na šanku, ili u zasebnim zatvorenim prostorijama, ako ih lokal ima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kafići u trgovačkim centrima do sada su, pak, dopuštali pušenje ako su odijeljeni od prolaza, hodnika, trgova i šetnica samog trgovačkog centra. No, i to će se od 9. travnja morati izmijeniti.

Novi zakon propisuje da će se kafić manji od 50 četvornih metara moći proglasiti pušačkim u cijelosti, uz prethodno zadovoljavanje određenih uvjeta, a lokali veće površine će morati osigurati prostor za pušenje. To će morati biti s četiri strane ograđen prostor, računajući zidove s prozorima, fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora, s kliznim vratima koja se samostalno zatvaraju. Neće smjeti biti manji od deset četvornih metara, uređeni tako da iz njih ne bude moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor. Morat će biti opremljeni sustavom za filtriranje i ventilacijskim sustavom, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostor za pušenje neće smjeti biti veći od 20 posto ukupne površine, neće smjeti biti namijenjen prijelazu u druge prostore. Riječ je, dakle, o kabinama u koje konobar neće smjeti ulaziti, a gosti će u njima moći jesti i piti samo ako u njih sami donesu hranu i piće, piše Novi list. Taj prostor mogu uvesti svi ugostiteljski objekti.

Kafići od 50 metara četvornih koji će biti proglašeni pušačkima morat će imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje deset izmjena zraka na sat i filtar koji će "udisati" dim. Takav će kafić, osim toga, morati biti oblijepljen "sredstvima promidžbe spoznaje o štetnosti uporabe duhanskih proizvoda – plakatima, lecima, naljepnicama", propisuje zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo