KORONAVIRUS STIGAO I U SLOVENIJU: / Muškarac je doputovao iz Maroka preko Italije; u Hrvatskoj deset zaraženih, dvoje oboljelih i u Mađarskoj

Image
Foto: Profimedia

Novi koronavirus zadnjih se dana širi brže izvan Kine nego u toj zemlji u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi zaraze potkraj prošle godine. U svijetu je zabilježeno 93.

4.3.2020.
8:18
Profimedia
VOYO logo

22.45 - Oboljeli je Marokanac koji živi u Sloveniji u koju se je vratio preko Italije, gdje je najprije sletio avionom. Vlada je o prvom slučaju koronavirusa kod njega obaviještena večeras, odmah nakon što je stigla potvrda iz mikrobiološkog instituta Medicinskog fakulteta u Ljubljani da je test njegova brisa bio pozitivan na koronavirus. Nakon toga smješten je u izolacijsku sobu na Zaraznoj klinici KBC-a Ljubljana koja je zbog stanja oko koronavirusa već bila pripremljena. Idućih dana, najavio je Šabeder, treba identificirati osobe s kojima je oboljeli od dolaska iz Italije bio u kontaktu budući da je od njegova povratka u Sloveniju pa do hospitalizacije prošlo više dana.

Kako je za Slovensku televiziju kazala Maja Sočan iz Instituta za javno zdravlje, pacijent je prema informaciji iz bolnice u koju je smješten u "dosta dobrom stanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da će se idućih dana prema već usvojenom protokolu poduzeti sve mjere kako se novi koronavirus u Sloveniji ne bi širio, a ponovo je podsjetila na standardne i osnovne mjere osobne higijene, poput temeljitog pranja ruku, koje se primjenjuju u slučajevima epidemija, te na izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje bi mogle imati simptome zaraze.

21.50 - Slovenski premijer na odlasku Marjan Šarec objavio je na Twitteru da Slovenija ima prvog oboljelog od koronavirusa. Ministar zdravstva Aleš Šabeder u kraćoj izjavi rekao da su o prvom slučaju bili obaviješteni večeras u 20.44 sata i da je to prvi potvrđeni slučaj u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je, kako je dodao, o pacijentu iz Maroka koji je doputovao u Sloveniju preko Italije. Posjetio je svog osobnog liječnika koji ga je poslao na zaraznu kliniku u Ljubljani, gdje mu je uzet bris i napravljen test koji se pokazao pozitivnim.

Vlada je večeras objavila da se utvrđuju kontakti zaraženog kako bi se spriječilo širenje zaraze, a pacijent je smješten na zaraznu kliniku u Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21.25 - Sanitarne vlasti su u srijedu zabilježile 10 novih slučajeva zaraze koronavirusa u dva najveća američka grada gdje su parlamentarci dogovorili deblokiranje više od 8 milijardi dolara za obuzdavanje epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest novih slučajeva Covid-19 zabilježeno je u Los Angelesu (10 milijuna stanovnika), dok su 4 druga pacijenata zbrinule medicinske vlasti New Yorka nakon što su bili u kontaktu s jednim oboljelim.

Ukupno je deset osoba umrlo od novog koronavirusa u širem području Seattlea, gdje ima 39 zaraženih. U raznim američkim državama ima 130 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.30 - Mađarska je u srijedu potvrdila svoja prva dva slučaja koronavirusa kod dvojice iranskih studenata.

O prvim zaraženima izvijestio je premijer Viktor Orban na svom Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još nemaju simptome no zaraza je potvrđena", napisao je, naglasivši kako su hospitalizirani.

Otkazuju se i utakmice

17.40 - Nakon što je zbog epidemije koronavirusa odgođena današnja utakmica između Juventusa i Milana, vodstvo talijanske nogometne lige odgodilo je i drugi dvoboj polufinala Kupa između Napolija i Intera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmica se trebala igrati u četvrtak u Napulju, no susret je odgođen. U prvom susretu Napoli je na San Siru slavio sa 1-0.

Ranije je odgođen i dvoboj između Juventusa i Milana koji se trebao igrati u srijedu u Torinu nakon što je prvi susret završio 1-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je u Italiji odgođeno 12 utakmica, a čak tri je trebao igrati Inter.

Image
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Deseti oboljeli u Hrvatskoj

16.15 - Ministar je odgovorio i na pitanje hoće li se u Hrvatskoj proglasiti epidemija:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je administrativna mjera i ona ministru omogućuje mobilizaciju radnika i olakšava mu posao. Na vrijeme smo aktivirali Stožer civilne zaštite i da ga nismo aktivirali vjerojanto bi ranije proglasili opasnost''.

U tijeku je 266 testiranja. Za njih devet još nije gotovo, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih, rekao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16.05 - Potvrđen je i deseti zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o vozaču kamiona koji se 29. veljače vratio iz Italije.

Ministar zdravstva Vili Beroš dodao je i kako se svi oboljeli osjećaju dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseti oboljeli nije bio u direktnom kontaktu s oboljelima, ali pošto je bio u zaraženom području, bio je podvrgnut samoizolaciji. S obzirom na to da je tijekom jučerašnjeg dana razvio blage simptome, testiran je na koronavirus.

Drugih novih elemenata nema, istaknuo je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi kontakti novooboljelog bit će stavljeni pod nadzor", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Preporuka Središnjeg državnog ureda za šport

16.00 - Zbog velike zainteresiranosti športske javnosti u svezi postupanja oko organizacije i održavanja športskih natjecanja zbog pojave koronavirusa, Središnji državni ured za šport je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dao priopćenje u kojem poziva sve organizatore športskih događaja u RH da redovito prate izvješća i upute o postupanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno apeliramo da se prije odluke o održavanju ili otkazivanju pojedinog natjecanja svaki organizator obrati stožeru civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj se treba održati natjecanje kako bi dobili upute o postupanju. Isto tako, preporučamo da se dodatno obrati pažnja na organizaciju natjecanja onih športova u kojima dolazi do izravnog kontakta sudionika te je mogućnost zaraze izraženija kao i na natjecanja na koja dolaze natjecatelji iz zemalja u kojima je prepoznat velik broj oboljelih od koronavirusa. Također, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika jer je time i mogućnost prenošenja uzročnika veća" , stoji u priopćenju SDUŠ-a

Ukoliko se organizator odluči za organizaciju i održavanje športskog natjecanja SDUŠ je na svojoj web-stranici objavio 14 preporuka kojih se organizatori trebaju pridržavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus i u Bruxellesu

15:20: Nakon jedne osobe zaražene u Europsko obrambenoj agenciji, u srijedu je potvrđen još jedan slučaj koronovirusa u zgradi Vijeće Europske unije, u kojoj se održavaju ministarski sastanci.

Prema riječima glasnogovornika Vijeća, riječ je o osobi za koju se pretpostavlja da je zaražena u Belgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu popodne u toj se zgradi održava se izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova zbog migrantske krize na tursko-grčkoj granici, a u petak se održava izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronovirusa.

Glasnogovornik Vijeća je rekao da se ne razmišlja o odgodi ili otkazivanju tih sastanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15.00 - Iako je ispočetka BBC, pozivajući se na talijansku agenciju Ansa pisao kako Italija na dva tjedna zatvara u čitavoj zemlji zatvara sve škole i sveučilišta, talijanska ministrica obrazovanja Lucia Azzolina ističe kako tek razmatraju tu mjeru i kako će odlučiti u idućim satima.

14:00 Njemački ministar ocijenio je kako je zaraza korona virusom postala 'globalna pandemija'.

"Od epidemije koronavirusa u Kini nastala je svjetska pandemija. Svaki dan ćemo javnost informirati o tome što znamo, ali i o onome što još ne znamo", rekao je Jens Spahn.

13: 40 Saudijska Arabija zabrinila je umrah, hodočašće u Meku koje se za razliku od hadža može obavit bilo kada tijekom godine.

13: 00: Koronavirus pogodio je gotovo sve iranske pokrajine, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani u srijedu, navodi se na službenoj stranici iranskog predsjednika. "Ova bolest je rasprostranjena bolest", rekao je. "Stigla je do gotovo svih naših pokrajina te je na neki način globalna bolest", dodao je Rohani

Od utorak je zabilježeno 586 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Iranu, pa je ukupni broj sada 2922, dok su do sada umrle 92 osobe od koronavirusa u toj zemlji, što je najveći broj umrlih izvan Kine.

U Iraku je objavljeno da je sedamdesedmogodišnji imam iz Sulejmanije, grada smještenog u iračkom Kurdistanu, umro je od koronavirusa.

On je prva osoba koja je umrla od koronavirusa u arapskom svijetu.

12:40 - Zaražen je prvi dužnosnik EU u Bruxsellesu, objavila je glasnogovornica Dana Spinant said.

Kako prenosi Euractiv, Europska agencija za obranu je u internom mailu potvrdila kako je jedan djelatnik te agencije pozitivan na koronavirus. Navode kako se muškarac nedavno vratio iz Italije te kako je, čini se, u prošli tjedan imao četverosatni sastanak s 30 drugih dužnosnika EU. U subotu je počeo osjećati simptome. Svi sastanci agencije su otkazani, a najmanje još jedna osoba se testira. Belgija je do sada potvrdila 13 slučajeva, a danas je potvrđen i prvi slučaj u kojem se pacijent zarazio u Belgiji, a ne negdje u inozemstvu.

12:20 - Znanstvenici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novoga koronavirusa kažu da su otkrili dva glavna soja koji mogu prouzročiti infekciju. Preliminarno istraživanje upućuje na to da je agresivniji soj novog koronavirusa koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu, čini oko 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim tipom virusa.

Kazali su i da je prevalencija agresivnijeg soja virusa počela padati početkom siječnja.

Image
ZNANSTVENICI IZOLIRALI DVA SOJA KORONAVIRUSA: /

'Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi provedbe novih sveobuhvatnih studija'

Image
ZNANSTVENICI IZOLIRALI DVA SOJA KORONAVIRUSA: /

'Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi provedbe novih sveobuhvatnih studija'


12:10 - Italija povlači nove mjere kako bi suzbila epidemiju. Očekuje se da će premijer Giuseppe Conte u srijedu izdati zdravstveni dekret – u kojemu će, među ostalim, biti riječi o osobnom kontaktu – nakon što su znanstvenici objavili preporuke te izrazili svoju zabrinutost, izjavila je novinska agencija ANSA.

Stručnjaci razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, i na druge općine koje su pogođene virusom.

Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere.


11:30: Ministar turizma svjestan je opasnosti migrantske krize i epidemije za našu sezonu, ali smatra kako je sve pod kontrolom.

Ta dva slučaja – koronavirus i izbjeglička kriza, sigurno mogu utjecati na turizam sutra, preksutra, ali dobro je to što se u Hrvatskoj sve oko korone od početka dobro kontrolira, čime smo se dokazali i drugim zemljama Europe da preuzimaju naš način kriznog vođenja u toj situaciji”, kazao je Gari Cappelli.


11:20: Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sastanka užeg kabineta Vlade ponovio je da je u Hrvatskoj zasad devet osoba pozitivno na koronavirus, a epidemiološka situacija je mirna.

“Devet pozitivnih za sada, 254 testiranja su dosad napravljena, dva su još najavljena, epidemiološka situacija je mirna, tako da je to doista dobro”, rekao je Beroš.

Ocijenio je kako migrantska kriza načelno također predstavlja opasnost za širenje koronavirusa, no nada se da će Europa naći odgovor na migrantsku krizu.


10: 45:Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, izjavila je u HRT-ovom Studiju 4 da se epidemiološka situacija nije promijenila u Hrvatskoj u odnosu na jučerašnji dan.

"U Italiji se situacija pogoršava jer se ondje danas bilježi 466 zaraženih ljudi od koronavirusa više, nego što su imali dan ranije, kazala je Grba Bujević.


9: 50 Ministar zdravstva objavio je da ukupno testirano 254 osobe, a više od 2500 je pod zdravstvenim nadzorom

9:40: Južna Koreja u srijedu je prijavila novih 516 slučajeva zaraze korona virusom, dan nakon rekodnog broja novih slučajeva. Trenutačno je u toj zemlji 5328 zaraženih, a od bolesti je preminulo 34 ljudi. Predsjednik Moon Jae-in izrazio je žaljenje zbog nedostatka maski i obećao pomoć malim tvrtkama čije je poslovanje pogođeno epidemijom. Reuters ističe kako tisuće Korejaca čekaju smještaj u bolnici te kako je Južna Koreja najgore pogođena zemlja nakon Kine.

9:30 Poljska je objavila svoj prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u srijedu, što pokazuje da se bolest širi svijetom unatoč tome što se zdravstvene službe trude suzbiti je.

Ministar zdravlja Lukasz Szumowski rekao je u srijedu da se pacijent osjeća dobro te da se liječi u bolnici u Zielonoj Gori u zapadnom dijelu zemlje. Pacijent je nedavno bio u posjetu Njemačkoj, rekao je ministar.

Obitelj pacijenta i ljudi s kojima je bio u kontaktu stavljeni su u karantenu, dodao je.

Trenutačno je 500 ljudi u karanteni u Poljskoj, dok je 68 ljudi za koje se sumnja da imaju virus smješteno u bolnicama.

Deseci tisuća ljudi diljem svijeta zarazili su se novim tipom koronavirusa, koji se najprije pojavio u kineskom Wuhanu u prosincu.

Svjetska zdravstvena organizacija ponovila je ovaj tjedan da se ne može isključiti daljnje širenje virusa. Unatoč naporima, novi slučajevi se nastavljaju pojavljivati. Zemlje s većinskim brojem zaraženim su: Kina, Japan, Iran, Italija i Južna Koreja.

Među zemljama članicama EU-a šest je bez koronavirusa: Bugarska, Cipar, Malta, Slovačka, Slovenija i Mađarska.


8.10 - Petnaestero talijanskih državljana u Indiji testirano je pozitivno na koronavirus, a u Italiji je prema zadnjim podacima zabilježeno 2260 oboljelih i 80 smrtnih slučajeva, izvijestili su mediji u srijedu. Državna televizija Doordarshan, kao i privatne televizije NDTV i CNN-News18 prenijele su da je 21 turist testiran u glavnom gradu New Delhiju. Svi Talijani u zapadnoj pustinjskoj pokrajini Radžastan testirani su pozitivno na virus, rekao je zdravstveni dužnosnik.

U Italiji je 2260 oboljelih i 80 smrtnih slučajeva, izvijestila je u srijedu talijanska novinska agencija Ansa. Novi koronavirus zadnjih se dana širi brže izvan Kine nego u toj zemlji u kojoj su zabilježeni prvi slučajevi zaraze potkraj prošle godine. U svijetu je zabilježeno 93.000 oboljelih i 3200 umrlih od koronavirusa.

U Kini je oboljelih 80.270 i umrlih 2981, u Iranu 2336 oboljelih i 77 umrla. U Južnoj Koreji prema podacima objavljenima u srijedu oboljelih je 5328, a umrlih 32. U Japanu je u srijedu broj oboljelih premašio tisuću.


U Hrvatskoj je devetero osoba zaraženo koronavirusom, nema novih slučajeva oboljelih, potvrdio je u srijedu ujutro za N1 ministar zdravstva Vili Beroš. Iz Nacionalnog stožera civilne obrane u utorak navečer objavili su da su dosad testirana 254 uzorka te da su svi negativni. Trenutačno nema netestiranih uzoraka. Posljednja zaražena osoba u Hrvatskoj je mladić u Varaždinu koji se ondje nalazi u izolaciji, a Nacionalni stožer civilne zaštite poručio je starijim osobama i kroničnim bolesnicima da se i dodatno paze (odnosno da ne idu bez potrebe u ordinacije i čekaonice, te da se ne rukuju i ne prilaze bliže ljudima), a među ugroženima su i vozači koji zbog prirode posla moraju putovati u Italiju.

Daleko veća smrtnost nego od sezonske gripe

Voditelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je kako trenutačna stopa smrtnosti potvrđenih slučajeva koronavirusa iznosi oko 3,4%, što je daleko više od smrtnosti sezonske gripe, koja je ispod 1%.

"Ukratko, COVID-19 se širi manje učinkovito od gripe, a izgleda da oni koji nemaju simptome nisu zarazni. Koronavirus uzrokuje teža oboljenja od gripe, za sada nema cjepiva ili lijekova, ali se epidemija može kontrolirati", rekao je Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo