PROGNOZA NIKOLE VIKIĆA-TOPIĆA / U svibnju kišobrane nismo zatvarali, kakav će biti lipanj? Doznajte trebate li planirati izlet za vikend!

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL, Tomislav Miletic/PIXSELL

Na Malom Lošinju je u svibnju palo kiše onoliko koliko inače padne u svibnju, lipnju i srpnju – zajedno

31.5.2019.
12:20
Marin Tironi/PIXSELL, Patrik Macek/PIXSELL, Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Najkišniji svibanj u povijesti mjerenja. Tako će se, nakon klimatoloških analiza, opisati ovogodišnji svibanj u mnogim hrvatskim gradovima, primjerice u Rijeci! U drugima će ući među 5, 6 najkišnijih u povijesti. 

Koliko je kiše palo, podacima se može dočarati na više načina. Primjerice, u Zagrebu je od 31 dan, čak 22 padala kiša. U Rijeci je palo 280 mm kiše što je 100 mm više nego što uobičajeno padne u najkišnijem mjesecu – studenom. Na Malom Lošinju je palo onoliko koliko inače padne u svibnju, lipnju i srpnju – zajedno! A na Hvaru je palo tri puta više nego u prosječnom svibnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, zbog tako promjenjivog i kišnog vremena, i temperatura zraka i mora su ispodprosječne, a i znatno je manje sunca. U Splitu je tako zabilježen manjak od 60-ak sunčanih sati! Ako uzmemo u obzir prosječnu svibanjsku insolaciju od 9 sati na dan, to je kao da vam je netko "iz džepa izbio" tjedan dana sunčanog vremena, koji su nam klimatološki obećani, i zamijenio ga oblačnim vremenom. 

Baš zbog toga se i kaže: "Klima je ono što očekujemo, a vrijeme ono što dobijemo." Ipak, vjerujem da je s ovogodišnjim "dobitkom" rijetko tko zadovoljan. Naznaka prave, jače stabilizacije i dalje nema, no dobra vijest je da ćemo za vikend ipak vidjeti nešto više sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DANAS

Djelomična stabilizacija vremena počela je jučer i nastavlja se danas. Tlak zraka naglo je rastao, pa nam danas slijedi više sunčana vremena, uz rjeđu pojavu kiše, no i dalje je ne možemo potpuno isključiti. Tako će petak biti promjenjivo oblačan i osjetno topliji nego jučerašnji dan. 

Temperatura će u cijeloj zemlji biti između 19 i 23 °C, samo u gorskim predjelima nekoliko stupnjeva svježije od toga. Puhat će umjeren sjeverac, na moru umjerena do jaka bura i tramontana. Najveća mogućnost za kišu ili prolazan pljusak je u Slavoniji te na jugu Dalmacije, no nigdje neće pasti veća količina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

U subotu će na kopnu biti promjenjivo oblačno i još malo toplije nego danas. U sjeverozapadnim i središnjim će krajevima biti, dok će u Slavoniji biti najviše sunčanih će razdoblja dok će u Slavoniji biti više oblaka te češće kiše i pljuskova. Oni će ponegdje biti i jače izraženi te je moguće nevrijeme uz obilniju kiša što osobito to vrijedi za Posavinu. Zbog oblaka i kiše, u Slavoniji će temperatura biti niža nego na ugodnijem zapadu, dosegnut će vrijednosti oko 20 °C, dok će u središnjim i sjeverozapadnim krajevima ići do 24 °C. Uz to će puhati slab do umjeren sjeverac.

U nedjelju na cijelom kopnu promjenjivije i nestabilnije, pa je veća mogućnost za kraće pljuskove i grmljavinu iako će ponovno biti i sunčanih razdoblja. Temperatura će biti još malo viša nego u subotu, oko 25 °C, a uz vlagu u zraku moglo bi se činiti i sparno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

VIKEND NA JADRANU

Na moru će i u subotu i u nedjelju biti sunčanije i malo stabilnije nego na kopnu. Ipak, i tamo su mogući lokalni pljuskovi, a veća vjerojatnost za njih ovaj put je u Dalmaciji, osobito na njezinu jugu, no tamo gdje ih bude,  bit će samo kraći, brzo prolazni. Puhat će umjeren maestral i temperatura će još malo porasti, bit će između 23 i 25 °C.

I početak sljedećeg tjedna donosi nam nastavak nestabilnog, pomalo promjenjivog vremena, ali uz više sunca nego protekla tri dana. Tako će se u jednom danu često izmjenjivati sunčana i oblačnija razdoblja, a povremeno će ponovno biti i lokalnih pljuskova. Više o vremenu sljedećeg tjedna donosimo u našim prognozama u RTL Vijestima i RTL-u Danas, u 16:30 odnosno 18:30. Vidimo se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo