PRVO STAJALIŠTE TURISTIMA / U Stonu nikad više prometa i turista: 'Imam 91 godinu, ovo nisam doživjela'

Stonska obilaznica s dva tunela i mostom trebala bi biti gotova do kraja godine, a dok ne bude puštena u promet sva vozila i gosti i dalje će prolaziti kroz Ston

9.8.2022.
21:30
VOYO logo

S mosta na pristupne ceste a onda na magistralu. Prvo stajalište turistima Ston. Na drugim najdužim zidinama na svijetu posljednjih dana udvostručena je prodaja karata.

"Došli smo u Ston. Bila sam zainteresirana za prelazak preko mosta i bila sam zainteresirana za vinske ture i znam da su zidine služile za obranu pa smo ih htjeli posjetiti", kaže Daphne iz Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli smo s obližnjeg kite surfing mjesta i prijatelji su nam preporučili ovo mjesto. Došli smo prošetati drugim najdužim zidinama i vidjeti koliko je to ludo", kažu Naser i Julia iz Njemačke

Šarmantni Ston turiste ostavlja bez daha. Parking je teško pronaći, a na prometnicama je 80 posto više vozila nego udarnim vikendima 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najjačih dana u 2019.bio je na cirka 6 tisuća vozila kroz mjesto Ston dok smo protekli vikend odnosno subotu imali prelazak od 14 tisuća i 30 vozila", kaže Hrvoje Franković, načelnik Policijske postaje Ston.

Image
VEDRAN ANTUNICA /

Načelnik općine Ston: 'Gužve nas nisu iznenadile. Dobrodošle su u ovom periodu'

Image
VEDRAN ANTUNICA /

Načelnik općine Ston: 'Gužve nas nisu iznenadile. Dobrodošle su u ovom periodu'

Ovakvoj se gužvi nisu nadali ni u restoranima. Pelješki specijaliteti, kamenice i mušule na svakom su stolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što se otvorio most ovako nam je svaki dan. Promet je skočio za 300 posto, a ne za 20-30 kako smo očekivali. Spojili su se ručak i večera radimo cijeli dan", kaže Marko Borović, konobar u restoranu.

I smještajni kapaciteti obaraju rekorde. Slobodnih soba više nema, 20 posto jača sezona nego prije korone. Ston je postao odmorište na putu za krajnji jug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina njih se iznenadi kad dođu, uopće nemaju pojma gdje su došli kad vide zidine, kad vide ulaz u Ston da se zaustave. Obiđu zidine, pođu na ručak i na kraju se zadrže", kaže Sanja Hladilo Bubalo, djelatnica u Turističkoj zajednici Ston.

Ova sezona šok je i za stanovnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam 91 godinu ovo nisam doživjela što ove godine. Puno, puno ulice su pune!", kaže Neda Žile iz Stona.

"Otkad je pušten pelješki most to je show od turista, ne može se naći parking. Borba je s turistima", kaže Petar Mlinarić iz Stona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razmišljanja sam da se dalje ne radi, ne treba ništa više graditi. Tunele i moste ne moramo raditi", kaže Mario Pavlović iz Stona.

Stonska obilaznica s dva tunela i mostom trebala bi biti gotova do kraja godine, a dok ne bude puštena u promet sva vozila i gosti i dalje će prolaziti kroz Ston, što za lokalce donosi puno posla, ali i veću zaradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo