NAJSKUPLJA U GRADU / U Splitu otvoren kafić s kavom od skoro 100 kuna. Posla i dalje ima: 'Stranci dođu, vide, naruče, plate i idu ća'

Image
Foto: Shutterstock

Nakon ludih i razuzdanih večeri, kao i problema koje turisti pripreme lokalnom stanovništvu u centru Grada Splita u novootvorenom ih lokalu jutro nakon čeka kava s jedinstvenom cijenom. Najjeftinija je kava između tri i pet eura, a najskuplja filter kava od 7 do 11 eura

1.7.2023.
12:37
Shutterstock
VOYO logo

U Splitu je u Trogirskoj ulici, najpoznatijoj po pijanim i razuzdanim turistima, otvoren lokal s najskupljom kavom u gradu, piše Slobodna Dalmacija.

"Najjeftinija kava nam je espresso između 3 i 5 eura, a najskuplja filter kava za od 7 do 11. Dupla s mlijekom je od 6 do 10, isto kao i 'tasting menu', u kojem se dobije espresso i cappuccino po želji" kazao je voditelj novootvorenog lokala Stanko Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo i kave s alternativnim mlijekom, koje su još malo skuplje od klasičnih. Puno je to, znan. Nećemo se lagat…", ipak smatra voditelj. Plan im je bio otvoriti nešto što nema nitko, mjesto za kavu s Michelin zvjezdicom.

Image
afera kajmak /

Kava za 1,5 euro ali i butelja od 2000 eura. Provjerili smo cijene u Opatiji i koliko će nas koštati ovo ljeto

Image
afera kajmak /

Kava za 1,5 euro ali i butelja od 2000 eura. Provjerili smo cijene u Opatiji i koliko će nas koštati ovo ljeto

"Nabavljamo direktno, od par malih proizvođača. Za to je zaslužan naš izvrsni pržioničar Ivan Kapuralić, koji na Žnjanu ima skladište i obavlja pripremu. Koliko je dobar pokazuje i to što su mu, prije tri mjeseca, došli prehrambeni tehničari s fakulteta na predavanje o kavi", kazao je Jurišić i dodao kako ih zovu i privatne ugostiteljske škole za organizaciju tečaja za bariste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, unatoč njihovoj jedinstvenosti i kave koju posebno nabavljaju, postavlja se pitanje nije li 11 eura za šalicu kave ipak malo previše.

Voditelj lokala kazao je kako su vlasnici zajedno odlučivali o cijenama te ističe da kako su cijene visoke za domaće, ali i za strane turiste, no objasne ima da se radi o tzv. "specialty kavama" te ih se odluče probati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozbiljno, ide odlično. Iskreno, nisam to očekivao jer, razumijem, cijene su stvarno visoke, kako za nas, tako i za turiste", kazao je.

"Većina ih prvo uputi onaj iznenađujući pogled prema cjeniku... Onda pitaju zašto su tolike cijene, pa in mi objasnimo. I većina ih se odluči probat. A stranci dođu, vide, naruče, plate i idu ća. Uopće ne pitaju koliko košta", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše kave imaju duplo manji energetski učinak u odnosu na druge. Općenito, kava što je kvalitetnija, ima dva do tri puta manje kofeina nego one standardne. Isti je odnos arabice i robuste, a naše su samo arabice", objasnio je.

Jurišić je ipak i dodao da ugostitelji zbog pandemije i dolaska eura imaju puno više troškova te je i to jedan od glavnih razloga poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nego, ljudi zaboravljaju, točnije, ne znaju koliko ti imaš troškova kao ugostitelj. A da ne govorim ovo sad još sve s koronim i eurom. Na primjer, prije tri godine je transport punog kontejnera iz Južne Amerike bio 3.000 eura. Sad je 13.000. A uz to je skočila i sama kava, otprilike duplo", kazao je.

POGLEDAJTE VIDEO: Omlet 13, kava 4 eura: Provjerili smo koliko u našem najskupljem gradu vrijedi 100 eura i može li se s njima izgurati dan,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo