očekuju se novi val migranata / U Splitu održan znanstveni skup o regiji: 'Susjedstvo Hrvatske vrlo je nestabilno i problematično'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Jadranka Polović s Visoke škole komunikacijskih tehnologija u Splitu istaknula je kako je susjedstvo Hrvatske nestabilno te bi moglo biti izvor novih poteškoća

23.10.2015.
18:20
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji 'Europa regija i Mediteran. Kamo ide Hrvatska?' održanoj u Splitu u petak, istaknuto je kako se može očekivati novi val migranata na europski kontinent i ocijenjeno da migrantska kriza pokazuje kako Europa nema svoju vanjsku politiku.

"Ja mislim da su cijela Europa, a posebice Hrvatska, taoci politike velikih država koje su vodile nedogovornu vanjsku politiku i sada, kada su se pojavili migranti, cijela Europa mora snositi taj problem“, istaknuo je Mark Gjidara, profesor emeritus pariškog sveučilišta Pantheon Assas. On ne isključuje niti mogućnost sukoba u Europi zbog migranata koji će, kazao je, nastaviti dolaziti.

Neven Šimac iz Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje je istaknuo kako problem migranata u Europi treba rješavati u duhu solidarnosti u većoj mjeri no što je to do sada bio slučaj. Po njegovu mišljenju, zemlje koje žele prihvatiti azilante zbog potrebe za radnom snagom, trebaju organizirati i njihov prijevoz.

"Još nije prekasno da se kaže: 'ja ću regrutirati one kojima želim dati azil na licu mjesta', to znači u Turskoj, Libanonu i Jordanu, ja ću regrutirati svoju novu radnu snagu na tim mjestima i onda ću ih prebaciti u nekim ljudskim uvjetima, a ne da ljudi gaze Sutlu i utapaju se kod Lampeduze'“, rekao je Šimac.

Jadranka Polović s Visoke škole komunikacijskih tehnologija u Splitu istaknula je kako je susjedstvo Hrvatske nestabilno te bi moglo biti izvor novih poteškoća.

"Mi u regiji imamo veliki problem, a to su dva protektorata - Bosna i Hercegovina i Kosovo. To su vrlo nestabilne sfere preko kojih se širi islamski džihad i Hrvatska treba biti vrlo oprezna zbog turizma“, rekla je Polović.

Organizatori međunarode znanstvene konferencije 'Europa regija i Mediteran. Kamo ide Hrvatska?' su zagrebački Institut za Europske i globalizacijske studije, Institut za migracije i narodnosti i Fakultet političkih znanosti te splitski Filozofski i Pravni fakultet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo