U slučaju pogoršanja stanja u Iraku kreće evakuacija hrvatskih građana

16.6.2014.
12:50
VOYO logo

"Dvadesetak hrvatskih državljana nalazi se u gradu Erbilu na području Kurdistana, i trenutno nisu u neposrednoj opasnosti i normalno obavljaju svoje poslove. Zračna luka u Erbilu normalno funkcionira", kaže MVEP.

"Specijalna misija je u kontaktu s njima kao i s desetak hrvatskih državljana koji su Basri i desetak koji borave u Bagdadu, a neki od njih su zaposleni u zaštitarskim tvrtkama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju pogoršanja kreće evakuacija

Stanje u Erbilu i Basri je mirno te se u slučaju potrebe može normalno otputovati iz tih dijelova zemlje, a u Bagdadu je također zasad mirno i pod kontrolom, a u slučaju pogoršanja situacije započet će se s evakuacijom, dodaje ministarstvo.

Od petka se na internetskoj stranici MVEP-a nalazi preporuka koja vrijedi do daljnjega a po kojoj se hrvatskim građanima preporuča izbjegavanje svih vrsta putovanja u okruge Ramadi i Faludža, kao i u područja cijele provincije Nineva i Salah-ad-Din.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima koji su trenutno u tim područjima, savjetujemo žurno napuštanje. Hrvatskim državljanima savjetujemo da bez prijeke potrebe ne putuju u Irak", kaže ministarstvo.

Sunitski pobunjenici ISIL-a zauzeli su u nedjelju nakon teških borbi većinski turkmenski grad Tal Afar na sjeverozapadu Iraka, učvrstivši svoju poziciju na sjeveru zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tal Afar se nalazi na pola puta između granice sa Sirijom i Mosula, drugog najvećeg iračkog grada koji su militanti Islamske države Irak i Levant zauzeli prošli tjedan na početku ofenzive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo