U SLOVENIJI JE NAKON UVOĐENJA EURA HRANA POJEFTINILA, A PROSJEČNA PLAĆA PORASLA ZA VIŠE OD 200 EURA: / Što čeka Hrvatsku?

Image
Foto: Profimedia

Cijene u restoranima u Nizozemskoj, primjerice, skočile su za 3,5 posto, Njemačkoj 2,2 posto, u Finskoj dva posto, a u Austriji samo 0,2 posto

16.7.2020.
17:54
Profimedia
VOYO logo

Mnoge brine što će se dogoditi u trenutku kada Hrvatska uvede euro, a većinu građana najviše brinu moguća poskupljenja, javlja RTL.

Slovenija koja je prihvatila euro prije 13 godina prilagodila se brzo. Hrana je pojeftinila, plaće se povećale. Cijene usluga i nekretnina su rasle. Slovenci i Slovenke danas uglavnom kažu da im je bolje s eurom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada tvrdi da bi skok opće razine cijena trebao biti svega oko 0,2 posto. No u ostatku Europe najveći rast cijena dogodio se u restoranima, kafićima i uslužnim djelatnostima. Kava u kafiću, primjerice, u Sloveniji poskupjela je za gotovo 50 posto.

Za Sloveniju euro je bio plus

"Kava koja košta u kafiću recimo osam, 10 ili 12 kuna ovisno o lokaciji i kafiću - naravno da neće doći do povećanja za par lipa i da će se zaokruživati na 50 lipa ili na cijelu kunu'', objasnio je ministar financija u tehničkoj Vladi Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene u restoranima u Nizozemskoj, primjerice, skočile su za 3,5 posto, Njemačkoj 2,2 posto, u Finskoj dva posto, a u Austriji samo 0,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kafiću u centru Zagreba, kao i u većini ostalih, danas kava s mlijekom košta 12 kuna. Danas u centru Ljubljane ista ta kava s mlijekom plaća se 15 do 18 kuna. No uz jednu veliku razliku - Slovenci i Slovenke imaju puno veću prosječnu plaću od Hrvatske.

Prosječna plaća je od uvođenja eura u Sloveniji narasla za više od 200 eura. Kreditni rejting je podignut, a zaduživanje građana i građanki postalo povoljnije. Kao jedna od glavnih prednosti uvođenja eura ističe se i veća zarada za izvoznike te jače privlačenje investitora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo