U SARAJEVU I BEOGRADU 'VIDE ŠTO UDIŠU', A DANAS JE I U ZAGREBU POSTALO OPASNO: / Shvatite upute ozbiljno - posljedice mogu biti grozne

Image
Foto: PIXSELL

Prema podacima Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja iz Washingtona za 2017.

16.1.2020.
21:13
PIXSELL
VOYO logo

Već danima su dvije prijestolnice u susjedstvu - Sarajevo i Beograd - među deset gradova u svijetu s najzagađenijim zrakom. Žitelji oba ta grada gorko se šale govoreći kako "vide zrak koji udišu". Njima se donekle mogu pridružiti i građani Zagreb, gdje je u zadnjih petnaestak dana kvaliteta zraka vrlo loša i zbog čega su nadležne službe izdale preventivne preporuke da se izbjegava dulji boravak i tjelesne aktivnosti na otvorenom.

Glavni razlog tomu je povećana koncentracija lebdećih čestica PM10 koja se inače povećava tijekom zimskih mjeseci zbog loženja na kruta goriva, a u kombinaciji s ispušnim plinovima motornih vozila, maglom te izostankom vjetra (kao što je bio slučaj u Zagrebu proteklih dana) dovode do visokih koncentracija lebdećih čestica. One, pak, dugotrajnim udisanjem mogu izazvati ozbiljne probleme dišnih puteva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DUGAVE NISU JEDINI ZAGREBAČKI KVART U KOJEM JE ZRAK OPASAN: /

Otkriveno pravo stanje: Ako ne morate, ne izlazite van! Djeca nikako ne bi trebala

Image
DUGAVE NISU JEDINI ZAGREBAČKI KVART U KOJEM JE ZRAK OPASAN: /

Otkriveno pravo stanje: Ako ne morate, ne izlazite van! Djeca nikako ne bi trebala

WHO: Onečišćenje zraka je 'tihi ubojica'

Al Jazeera Balkans piše, pozivajući se na izvješće Europske agencije za zaštitu čovjekove okoline (EEA), da je gotovo trećina stanovnika europskih gradova izložena zagađenosti zraka iznad granice dozvoljene propisima Europske unije. Uz već spomenute lebdeće čestice koje čine dim, čađa i prašina, najopasnijim zagađivačima zraka smatraju se ugljikovodici (metan, etan, propan, butan...), prizemni ozon, ugljični monoksid, dušikov dioksid te sumporov dioksid. Njihova je koncentracija naročito povećana tijekom zime.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala je zagađenje zraka "tihim ubojicom" jer se dugoročni učinci često ne pripisuju zagađenom zraku. Studija Foruma međunarodnih respiratornih društava pokazala je da onečišćeni zrak može pridonijeti razvoju raznih bolesti, u prvom redu srčanih i plućnih oboljenja, ali i dijabetesa, demencije, problema s jetrom te nekih oblika raka. Zagađen zrak također može utjecati i na razvoj fetusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

13.01.2020., Zagreb - Magla prekrila Zagreb. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Hrvatska među 10 europskih zemalja s najzagađenijim zrakom

Primjerice, moždani udari, demencija i snižena inteligencija stanja su kojima pridonosi zagađeni zrak. Štetni učinci počinju već prilikom udisanja kada vrlo sitne čestice mogu prodrijeti do pluća, a potom se proširiti dalje po organizmu. Udisanje zagađenog zraka dovodi se u vezu s pojavom različitih oblika raka, uključujući rak mokraćnog mjehura i rak crijeva. Izlaganje djece onečišćenom zraku može dovesti do nedovoljnog razvoja pluća, dječje pretilosti, ali i leukemije pa čak i problema s mentalnim zdravljem.

Al Jazeera Balkans piše kako su, prema podacima Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja iz Washingtona iz 2017. godine, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska među deset europskih država s najvišom stopom smrtnih slučajeva zbog zagađenosti zraka. Srbija je na devetom mjestu u svijetu po stopi smrtnosti od zagađenja - 175,43 slučaja na 100.000 stanovnika. Bosna i Hercegovina na toj je globalnoj listi 29. sa 124,87 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je Hrvatska 43. sa stopom 108,21 te 4.463 smrtna slučaja od zagađenja u 2017. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Svjetski mediji pišu o zagađenju zraka na Balkanu

New York Times objavio je jučer tekst o zagađenju zraka na Balkanu ističući podatak da Sarajevo ima najveće koncentracije zagađenja zraka u Europi te da građani zemalja zapadnog Balkana zbog onečišćenja raka u prosjeku žive 1,3 godine kraće. Primjerice, u nekim dijelovima Sarajeva jučer je indeks kvalitete zraka bio 302, odnosno u kategoriji "opasan".

Na stranici koja prati svjetsko onečišćenje zraka u stvarnom vremenu, danas oko podneva indeks onečišćenja u Zagrebu bio je 36 što znači da je kvaliteta zraka bila dobra. Slično je bilo i u Ljubljani gdje je indeks kvalitete zraka bio 43. S druge strane, u Beogradu je indeks onečišćenja zraka danas prijepodne bio 162 ("nezdrav"), a u Sarajevu čak 222 ("vrlo nezdrav").

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

BBC: Smog u južnoj Europi izazvao ulične prosvjede i zabranu dizelskih vozila

Opasne razine smoga zabilježene su u četvrtak u gradovima diljem južne Europe zbog produljenog suhog i sunčanog vremena i slabog vjetra, objavio je BBC. Privremene zabrane vožnje dizelskih vozila na snazi su u većim talijanskim gradovima, uključujući glavni grad Rim, radi smanjenja onečišćenja zraka.

U Bosni i Hercegovini su prosvjednici, noseći gas maske, zatražili da vlada hitno nešto poduzme. Ekolozi su smog nazvali ekološkom krizom, piše BBC. U Rimu su dizelski automobili, kamioni i motori zabranjeni za vrijeme najvećih prometnih gužvi. Gradovi Milano, Torino i Bologna poduzeli su slične akcije nakon značajnog porasta onečišćenja zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu se održavaju prosvjedi u gradovima diljem BiH. U srijedu su se stotine prosvjednika s respiratorima i maskama okupili u Tuzli i zatražili hitnu akciju za poboljšanje kvalitete zraka. Vladini dužnosnici su se u glavnom gradu Sarajevu okupili na izvanrednom sastanku, a za vikend je proglašeno "izvanredno stanje" tijekom kojega će na cestama bili manje vozila.

Lokalnom stanovništvu savjetuje se odlazak u planine gdje je zrak čišći zbog čega su pojeftinile karte za vožnju žičarom. Sarajevo je među gradovima s najvećim onečišćenjem zraka posljednjih dana, zajedno s glavnim gradovima Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. U Srbiji je održana izvanredna sjednica vlade. Stanovnici su upozoreni da ne izlaze iz domova i izbjegavaju fizičku aktivnost, osobito astmatičari. Srbijanska premijerka Ana Brnabić je za onečišćenje zraka okrivila grijanje u kućanstvima i stara dizelska vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo