građani, darujte krv / U Rijeci i dalje nestašica krvi: uz turiste i godišnje odmore razlog je Program plus

Još uvijek nedostaje zaliha krvi u riječkom KBC-u. Najveća je potreba za krvnih grupama A+ i A- te 0+ pa se pozivaju građani da daruju krv. U ostatku Hrvatske stanje sa zalihama je zadovoljavajuće, no zašto se javljaju povremene nestašice?

10.8.2015.
19:03
VOYO logo

Nakon Osijeka zalihe krvi istrošile su se i u riječkom KBC-u. 

"Trenutno nedostaju krvne grupe A+, A- i 0+. Stoga molimo sve darivatelje da daruju krv počevši od sada", rekla je Snježana Buneta Skorup iz Zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelu liječnika za darivanjem krvi odazvali su se građani.

Iako su u Slavoniji prije nekoliko dana zbog nestašice krvi otkazivane operacije, zahvaljujući brzoj reakciji građana situacija se normalizirala pa su bolnice od Vukovara do Vinkovaca opskrbljene dovoljnim količinama krvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč povremenim nestašicama, stanje sa zalihama krvi u cijeloj Hrvatskoj je zadovoljavajuće, poručuju iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Osim zbog ljeta kada je više prometnih nesreća i manji broj darivatelja, do smanjenih zaliha krvi ove godine došlo je i zbog Program plus kojim su u bolnicama uvedene dodatne operacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"2.500 operacija je svaki mjesec napravljeno i onda je veća potrošnja krvi", izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.

U KBC-u Sestara Milosrdnica broj operacija povećali su i programom 72 sata u kojem je od travnja operirano 258 pacijenata koji su imali malignu bolest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U šestomjesečnom razdoblju 2015. godine zahvaljujući povećanom obimu kirurških zahvata potrošeno je oko 800 doza krvi više nego u istom razdoblju prošle godine, no međutim, još jedamput ističem dobroj organizaciji i pripremi nije došlo do obustavljanja programa", rekla je Vesna Košec, pomoćnica sanacijskog upravitelja za kvalitetu KBC-a Sestre Milosrdnice.

Ali i zahvaljujući plemenitim građanima koji daruju krv tijekom cijele godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Darivatelji krvi mogu biti sve zdrave osobe od 18. do 65. godine, dakle i žene i muškarci. Žene daju krv jednom u 4 mjeseca, muškarci jednom u 3 mjeseca", rekla je Dragica Sović iz Zavoda za transfuziju KBC-a Sestre Milosrdnice.

Oni koji je daruju, ovom humanom gestom nesebično sudjeluju u spašavanju života drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo