POZIVA SE NA CIJEPLJENJE / U Primorsko-goranskoj županiji potvrđeno više od 100 slučajeva hripavca. Zaraženih ima od dojenčadi do starijih

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija

Nastavni zavod poziva roditelje djece koja nisu cijepljena svim propisanim dozama na cijepljenje protiv hripavca, a cijepljenje se preporučuje i trudnicama od 16 tjedna trudnoće nadalje

12.12.2023.
12:05
Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Na području Primorsko-goranske županije (PGŽ) potvrđena su 103 oboljela od hripavca, većinom djeca u dobi od 10 do 14 godina, izvijestila je u utorak epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Andrea Petaros Šuran.

Uz djecu, oboljelih ima u svim dobnim skupinama, od dojenčadi do starijih osoba, rekla je Petaros Šuran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavni zavod poziva roditelje djece koja nisu cijepljena svim propisanim dozama na cijepljenje protiv hripavca, a cijepljenje se preporučuje i trudnicama od 16 tjedna trudnoće nadalje.

Image
IMA ZARAŽENIH /

Hripavac i u Koprivničkoj i Virovitičkoj županiji! Većinom su djeca i srednjoškolci

Image
IMA ZARAŽENIH /

Hripavac i u Koprivničkoj i Virovitičkoj županiji! Većinom su djeca i srednjoškolci

Do sada se protiv hripavca cijepilo 66 trudnica, cijepljenje se preporučuje i ukućanima dojenčadi, a njih je do sada cijepljeno 15.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedno i dalje traje epidemija COVIDa-19, za sada je 20 do 30 posto testiranih osoba pozitivno, pa se nastavlja i cijepljenje protiv te bolesti.

Potvrđeno je samo 13 slučajeva gripe u županiji, a povećanje broja oboljelih očekuje se tijekom siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Željko Linšak kaže da je kod zgrade Nastavnog zavoda otvoren vanjski punkt za testiranje na hripavac i druge respiratorne bolesti, a radit će svaki dan od 7 do 19 sati.

Dnevno se prikuplja i obrađuje oko 20 uzoraka za PCR detekciju hripavca i 40-ak uzoraka covida. Ako se poveća interes za testiranjem, pojačat će se kapaciteti, najavio je Linšak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno je izvijestio da je uvedena obaveza nošenja zaštitne maske u Nastavnom zavodu za korisnike i sve zaposlenike koji su u kontaktu s pacijentima, kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraznih bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Epidemiolog objasnio koja su 3 faktora zašto se hripavac tako raširio: 'Onaj koji ga ima, treba biti u izolaciji'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo