DRAGICA MARAČ / U Primorsko-goranskoj županiji domovi za starije poskupljuju: 'Cijena će biti povećana za pet do šest posto'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iako pozdravlja rast plaća, pročelnica je upozorila da u državnom proračunu nisu osigurana dovoljna sredstva za domove kojima je osnivač Županija

26.6.2023.
21:27
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Županijska pročelnica za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač u ponedjeljak je rekla da će cijene smještaja u domovima za starije osobe čiji je osnivač Primorsko- goranska županija u srpnju vjerojatno biti usklađene sa stopom inflacije i povećane za pet do šest posto.

Pročelnica je na redovnoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi kazala da je za redovno poslovanje domova za starije osobe Primorsko-goranska županija izdvojila 150 tisuća eura te da će biti potrebno još novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osigurana novčana sredstva su namijenjena za pokriće povećanja rashoda za zaposlene zbog porasta plaća zaposlenika u javnim i državnim službama.

Image
udar poskupljenja /

Domovi za starije poskupljuju minimalno 20 posto. 'Za pokrivanje troškova cijene 5500 do 6500 kn'

Image
udar poskupljenja /

Domovi za starije poskupljuju minimalno 20 posto. 'Za pokrivanje troškova cijene 5500 do 6500 kn'

Domu „Kantrida“ i Domu „Volosko“ osigurano je po 50 tisuća eura te po 25 tisuća eura domu u Velom Lošinju i „Malom Kartecu“ u Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako pozdravlja rast plaća, pročelnica je upozorila da u državnom proračunu nisu osigurana dovoljna sredstva za domove kojima je osnivač Županija.

Decentralizirana sredstva ostaju na istoj razini, što znači da trošak pada na krajnjeg korisnika ili osnivača, a on se penje i do 500 tisuća eura ukupno, naglasila je uz najavu moguće korekcije cijena u srpnju koje su, kako je istaknula, daleko ispod tržišnih, a uskladile bi se sa stopom inflacije u visini od pet do šest posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročelnica Dragica Marač je naglasila da je, unatoč povećanju cijena energenata i hrane, visina decentraliziranih sredstva godinama ista, a metodologija za izračun cijene troškova u domovima zastarjela te očekuje da će resorno ministarstvo ove godine usvojiti novi Pravilnik, u kojem će istaknuti problemi biti prepoznati.

POGLEDAJTE VIDEO: Jedan od 3 najveća teleoperatera potvrdio nam poskupljenje usluga! Veći računi će korisnike dočekati već u kolovozu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo