europski projekt vodoopskrbe / U Petrijevcima se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda vrijedan 6 milijuna eura

Image
Foto: Shutterstock

Sustavom pročišćavnja vode na području Osječko-baranjske županije trajno bi se riješio problem s fekalijama po odvodnim kanalima, oranicama, javnim površinama i drugim mjestima. Novom će se sustavu odvodnje otpadnih voda moći i priključiti 3.500 novih korisnika

10.5.2023.
17:16
Shutterstock
VOYO logo

U Petrijevcima je u srijedu počela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijednog šest milijuna eura, kao dio europskog projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo - Belišće.

Riječ je o uređaju drugog stupnja pročišćavanja čijom će izgradnjom općine Petrijevci i Bizovac te Ladimirevci, prigradsko naselje Valpova, biti i infrastrukturno povezani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da će izgradnjom tog uređaja, vrijednog šest milijuna eura, te uređaja u Belišću, vrijednog devet milijuna eura, čija je gradnja počela u listopadu prošle godine, uspješno izgraditi sustav odvodnje otpadnih voda i nadograditi vodoopskrba na području aglomeracije Belišća i Valpova.

Image
skupo, skuplje /

Voda u Zagrebu neće poskupjeti. Barem ne za sad. Ali novi, veći cjenici napravljeni su i u drugim gradovima

Image
skupo, skuplje /

Voda u Zagrebu neće poskupjeti. Barem ne za sad. Ali novi, veći cjenici napravljeni su i u drugim gradovima

"Cijeli projekt se uspješno privodi kraju i do sada je ugovoreno 95 posto projekta", rekao je Đuroković i dodao kako će uređaj u Petrijevcima omogućiti priključenje 3500 novih korisnika, što je za potrebe gotovo 10.000 stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plan završetka oba uređaja je do kraja svibnja 2024. godine, a zahvaljujući Vladi, izdašna sredstva iz NPOO-a ulažu se u izgradnju vodno-komunalne infrastrukture", zaključio je Đuroković.

Općina je, prema riječima načelnika općine Petrijevaca Ive Zelića, uložila više od 300.000 eura zajedno s Hrvatskim vodama i komunalnom tvrtkom Dvorac d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpisom ugovora aglomeracije Valpovo - Belišće, vrijednosti 42 milijuna kuna, mi jedinice lokalne samouprave obvezne smo sufinancirati projekt udjelom od 3,89 posto, što je 1,678.000 eura", objasnio je Zelić i dodao da ta općina mora platiti 210.000 eura.

Vjeruje da bi se u sustav tijekom iduće godine mogli priključiti stambeni i gospodarski objekti s područja općine, čime bi se trajno riješio problem s fekalijama po odvodnim kanalima, oranicama, javnim površinama i drugim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos rekla je da je ugovoreno 60 projekata, vrijednih 1,9 milijarda eura, od čega je sedam na području Osječko-baranjske županije, vrijednih gotovo 300 milijuna eura.

Županija i vodno-komunalna poduzeća idu po financijska sredstva iz MPO-a, gdje je dostupno oko 638 milijuna eura, od čega 539 milijuna za vodno-komunalne usluge. Od toga je Osječko-baranjskoj županiji odobreno osam projekata u iznosu oko 34 milijuna eura, a u pripremi je šest projekta u vrijednosti većoj od 25 milijuna eura, poručila je Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik župana Josip Miletić podsjetio je da je vrijednost ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu na području županije veća od 300 milijuna eura.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo