U OVOM HRVATSKOM GRADU ŽIVI VIŠE 'PENZIĆA' NEGO RADNIKA: / Ipak, tamo su mirovine nešto veće od nacionalnog prosjeka

Image

Brojke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je u Dugoj Resi nepovoljan odnos od 0,72 radnika na jednog umirovljenika

2.9.2020.
17:58
VOYO logo

Život umirovljenika u Hrvatskoj nikako nije lak, a jednom hrvatskom gradu u kojem ima više "penzića" nego zaposlenih, svejedno se posebno ne mari za stariju populaciju. Duga Resa grad je karlovačkog područja i u njemu živi 3.668 umirovljenika dok tamo za život zarađuje tek 2.657 građana, izvještava Mirovina.hr.

Brojke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da je tamo nepovoljan odnos od 0,72 radnika na jednog umirovljenika. Ondje je prosječna mirovina ipak nešto veća od nacionalnog prosjeka jer iznosi 2.612 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STARIJE OSOBE U HRVATSKOJ OSUĐENE NA PREŽIVLJAVANJE: /

Čak 70 posto umirovljenika preživljava s manje od 3000 kn mjesečno

Image
STARIJE OSOBE U HRVATSKOJ OSUĐENE NA PREŽIVLJAVANJE: /

Čak 70 posto umirovljenika preživljava s manje od 3000 kn mjesečno

Umirovljenicima božićnica od 250 kuna, ali samo ako im je mirovina do 1.300 kuna

Usprkos činjenici što su u Dugoj Resi najbrojnija skupina upravo umirovljenici, Grad im ne nudi previše. Gradski prijevoz im se subvencionira, a tu je i jednokratna pomoć za one slabijeg imovinskog stanja.

Image
Image

10.03.2016., Duga Resa - Panorama Grada Duga Rese. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

"Pravo na sufinanciranje javnog prijevoza ostvaruju umirovljenici s mirovinom nižom od 2.000 kuna mjesečno i time pripadaju u I. kategoriju korisnika. Ostvaruju pravo na sufinanciranje kupnjom karte za područje A i područje B koje je određeno cjenikom javnog prijevoznika. Za područje A, sufinanciranje iznosi 30 kn mjesečno, dok za područje B, sufinanairanje iznosi 50 kuna mjesečno. Broj umirovljenika koji koristi sufinanciranje iznosi godišnje oko 60 osoba. Za ovaj oblik pomoći, Grad je svom proračunu osigurao sredstva u iznosu od 30.000 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na božićnicu imaju korisnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji ostvaruju mirovinska primanja do cenzusa koji se za svaku godinu određuje odlukom gradonačelnika ovisno o visini osiguranih sredstava. Za 2019. godinu, pravo na isplatu božićnice ostvarili su umirovljenici s mirovinom nižom od 1.300 kuna. Pravo ne ostvaruju korisnici koji ostvaruju pravo na isplatu inozemne mirovine. U 2019. godini isplaćene su božićnice u iznosu od 250 kuna za 57 osoba te je time realizirano 14.250 kuna", pojasnili su za portal Mirovina.hr iz Gradske uprave.

Bez previše pogodnosti za umirovljenike, ali...

Umirovljenicima se još nudi pogodnost u vidu Posudionice ortopedskih i medicinskih pomagala, a ta mjera nije isključivo namijenjena starijima, baš kao i već spomenuta jednokratna pomoć Grada. Nju dobivaju svi slabijeg imovinskog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

25.05.2018., Karlovac - Umirovljenici uzivaju u lijepom proljetnom vremenu.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Što se tiče ostalih pogodnosti za umirovljenike, u Dugoj Resi ih posebno nema. Ipak, tu je Matica umirovljenika u čijem članstvu je velik broj dugoreških "penzića" pa im Grad svake godine, na temelju javnog natječaja, dodjeljuje sredstva kao udruzi. Tako se brinu da umirovljenici što kvalitetnije provode svoje vrijeme. K tome, tu je projekt "Dnevni boravak 60+" preko kojeg je Crveni križe Duge Rese, u partnerstvu s Gradom, uredio prostor u kojem umirovljenici provode vrijeme te pohađaju radionice, piše Mirovina.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo