U ovoj godini od ospica oboljelo 33 ljudi: Najviše ih je bilo u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Image
Foto: Thinkstock

Podaci pokazuju kako su ove godine od ospica oboljele 33 osobe, a trenutno novooboljelih ima jedino u Zagrebu

25.9.2019.
15:00
Thinkstock
VOYO logo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da je do 24. rujna zaprimio dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj ove godine. Trenutačno novooboljelih ima jedino u Zagrebu, dok su u drugim županijama obolijevali uglavnom tijekom prve polovice godine.

U Zagrebu je ove godine oboljelo 11 ljudi

Najviše oboljelih od početka 2019. bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 14, a slijede Zagreb s 11 oboljelih, Brodsko-posavska županija s 5, Zadarska županija s 2 oboljela i Dubrovačko-neretvanska županija s jednom oboljelom osobom. U Zagrebu je potkraj kolovoza i u rujnu oboljelo 9 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je ove godine oboljelo 11 osoba. Među njima su dvije osobe, koje su oboljele u veljači i svibnju, zarazile su se izvan zemlje i zarazu nisu proširile na druge osobe. Potkraj kolovoza i u rujnu oboljelo je još 9 osoba, a trenutno se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere, izvijestili su iz HZJZ-a.

Sedam osoba u Zagrebu oboljelo od ospica: Evo kako ih možete prepoznati i što trebate napraviti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

95,8 posto djece u Zagrebu cijepljeno

Ističu kako su cjepni obuhvati u Zagrebu zadovoljavajući, lani je cijepljeno 95,8 posto djece u primarnoj vakcinaciji i 94,8 posto u revakcinaciji.

Od ukupno 33 oboljele osobe od početka godine, u devet slučaja ospice su uvezene, 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima, a za 10 oboljelih ne može se utvrditi gdje su zaraženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među oboljelima 12 osoba bilo je necijepljeno, a 5 nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva). Dvije oboljele osobe primile su 2 doze cjepiva, a u njih 14 cjepni status je nepoznat.

Naviše oboljelih starije je od 30 godina (19), šest ih je u dobi od 20 do 29 godina. Ospice je dobilo i četvero djece do 4 godine, dvoje u dobi između 10 i 12 godina te po jedno u dobnoj skupini do godine dana i od 5 do 9 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski liječnički zbor zabrinut zbog dolaska zagovornika protiv cijepljenja u Split

U prosjeku prođe 14 dana od izloženosti do osipa

Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus) iz porodice Paramyxoviridae. Virus se prenosi kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus je relativno osjetljiv u vanjskom okolišu te u zraku, na predmetima i površinama preživljava najviše do 2 sata. Inkubacija najčešće traje od 10 do 12 dana, ali može varirati od 7 do 21 dan. U prosjeku prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa. Cjepni obuhvat u primarnoj vakcinaciji 93,2 posto.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon izbijanja osipa.Osipu prethode respiratorni simptomi (hunjavica, crvenilo očiju, kašalj i slično) i povišena tjelesna temperatura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti, stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti i izbijanja epidemije, ističu epidemiolozi.

Cjepni obuhvat cjepivom protiv ospica u Hrvatskoj je 2018. u primovakcinaciji iznosio 93,2 posto, a u revakcinaciji 94,7 posto. U Hrvatskoj se svake godine bilježe importirani slučajevi bolesti, no upravo visoki cjepni obuhvati štite od daljnjeg širenja bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo