PROVJERITE / Iako je na semaforu zeleno svjetlo, znate li u kojim situacijama ne smijete proći kroz raskrižje?

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija

Čak i ako iza vas drugi vozač trubi, nemojte se zbuniti i čekajte na zelenom svjetlu na semaforu. Naime, kad se jedanput raskrižje blokira, raščišćavanje će trajati još dulje

22.5.2024.
14:35
Emica Elvedji/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Jasno je da će svi krenuti čim se upali zeleno svjetlo na semaforu, ali znate li da ne smijete uvijek proći kroz raskrižje iako vam je upaljeno zeleno svjetlo?

Na semaforu se upali zelena lampica i svi krenu. Ali onda dođe do zastoja i nađete se na sredini puta. Ne možete ni naprijed ni natrag – a onda se na semaforu za poprečni pravac kretanja upali zeleno svjetlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fenomen raskrižja koje se na taj način zakrči jer dolazi do usporavanja prometa, posebno u velikim gradovima s mnogo automobila. Cijela situacija rezultira zastojem, piše Fenix Magazin.

Ako želite izbjeći kaznu za upravni prekršaj, morate se pridržavati sljedećih pravila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pješačke i biciklističke staze moraju biti slobodne. Vozilo cijelom dužinom mora moći proći zaustavnu liniju. Poprečni promet mora se slobodno odvijati.
Ako stojite nasred raskrižja i zbog toga se dogodi nesreća, također možete biti odgovorni.

Čak i ako iza vas drugi vozač trubi, nemojte se zbuniti i čekajte na zelenom svjetlu na semaforu. Kad se jedanput raskrižje blokira, raščišćavanje će trajati još dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji još jedna situacija u kojoj semafor nema glavnu riječ. Ako se na raskrižju nalazi policajac koji usmjerava promet, njegove upute imaju prednost. Ako vam policajac pokazuje da se zaustavite, onda također morate čekati na zelenom svjetlu na semaforu.

POGLEDAJTE VIDEO:  U Hrvatskoj svake godine raste broj prometnih nesreća. Saznali smo tko su najgori vozači u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo